Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Disciplinárka potrestala Slavii za incidenty proti Plzni. Pokutu dostal i plzeňský Šádek

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila pražské Slavii za několik incidentů a porušení povinností pořadatele v zápase druhého kola nadstavbové části první ligy proti Plzni vysokou pokutu 300 tisíc korun. Vršovický klub má zároveň podmínečně uzavřenou severní tribunu a část hlavního ochozu hlediště stadionu v Edenu, a to na jedno soutěžní utkání se zkušební lhůtou na dva duely.

Šéf plzeňského klubu Adolf Šádek dostal od komise pokutu 40 tisíc korun za to, že v závěru vyhroceného utkání ukázal směrem k domácím fanouškům prostředníček. Stejně vysokou částku musí Viktoria zaplatit za nevhodné chování svých příznivců. Disciplinárka o tom informovala v komuniké po dnešním zasedání.

Šlágr v Edenu, který se hrál 1. května a byl přímým soubojem o titul, od úvodu provázela mimořádně vyhrocená atmosféra. Domácí klub podle komise porušil povinnosti pořadatele hned v několika případech.

Slávističtí fanoušci způsobili použitím pyrotechniky v závěru první půle přerušení utkání na více než tři minuty. Domácí příznivci se také dopustili rasistických projevů vůči plzeňskému Jeanu-Davidu Beauguelovi před penaltou, z níž francouzský útočník tmavé pleti srovnal na konečných 1:1. Klub rovněž pyká za nevhodné masové pokřiky svých fanoušků, výtržnosti diváků, nezamezení vstupu neoprávněným osobám na trávník a opakované vhazování předmětů na hrací plochu. Po vyrovnávacím gólu hostující hráče domácí příznivci "zasypali" kelímky a plastovými lahvemi.

"Disciplinární komise po vyhodnocení všech podkladů rozhodla, že se domácí klub a jeho fanoušci provinili celou řadou přestupků proti disciplinárnímu řádu. Při stanovení výše peněžitého trestu komise přihlédla k tomu, že pořádající klub identifikoval a potrestal několik diváků, kteří se provinili vniknutím na hrací plochu a vhazováním plastových láhví, a přijal další opatření k zabránění podobnému jednání," uvedl předseda disciplinárky Richard Baček.

Slavia už v minulém týdnu uvedla, že potrestala tři fanoušky kvůli neoprávněnému vstupu na hrací plochu, vhození předmětů na hřiště a ničení majetku pětiletým zákazem vstupu na stadion a pokutou 50 tisíc korun. Navíc se bude domáhat náhrady vzniklé škody.

K nepodmíněnému uzavření hlediště disciplinárka nesáhla, nedělní derby se Spartou v závěrečném kole nadstavby tak bude moci sledovat v Edenu vyprodané hlediště. Pražané mají podmínečně uzavřenou celou severní tribunu, kde sídlí "kotel", a také sektory 101, 102 a 103 na hlavní tribuně.

"Podmíněný trest je udělen primárně za vhazování předmětů na hrací plochu, masivní použití pyrotechniky vedoucí již poněkolikáté v této sezoně k dlouhému přerušení utkání a rozdělávání otevřených ohňů," prohlásil Baček.

"Podmínka bude platit pro poslední domácí zápas Slavie v této sezoně a první domácí zápas v sezoně následující. Proměnění podmínky hrozí v případě jakéhokoliv závažnějšího disciplinárního přečinu. Doufejme, že tento trest splní i svoji preventivní funkci, a nejen příznivci Slavie, ale i příznivci ostatních klubů se podobného chování vyvarují," uvedl Baček.

Šádek v závěru duelu ukázal prostředníček směrem k fanouškům Slavie, kteří po něm z tribuny hodili plastovou lahev s pitím. Viktoria se následující den za gesto svého generálního ředitele a majitele omluvila s tím, že Šádek neměl tímto způsobem reagovat. Západočeský klub ale zároveň odsoudil údajnou nenávist a agresivitu ze strany domácích příznivců.

Zápas po dvou penaltách skončil 1:1 a Plzeň udržela v čele tabulky dvoubodový náskok na Slavii. Ve středu Viktoria získala definitivu titulu a vršovického rivala sesadila z pomyslného trůnu.

Trest 300 tisíc korun patří k nejvyšším pokutám od disciplinárky za přečiny fanoušků v posledních letech. V březnu 2019 musel plzeňský klub zaplatit půl milionu korun po utkání na Spartě, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hostující příznivce zranila několik diváků.

Nejvyšší pokuty dostaly Plzeň a Sparta v březnu 2019

500.000 a 350.000 korun

- Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) udělila 14. března 2019 Plzni pokutu půl milionu korun za chování fanoušků v utkání 24. kola se Spartou na Letné, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hostující příznivce zranila několik diváků. Pořádající Sparta musela za výtržnosti diváků zaplatit 350.000.

300.000 korun

- Disciplinární komise potrestala 18. dubna 2019 pražské kluby Slavii a Spartu pokutou 300.000 korun za nevhodné chování fanoušků při derby v Edenu. Fanoušci Slavie i Sparty vedle nevhodných pokřiků používali zakázanou pyrotechniku. Hostující fanoušci ji ale na rozdíl od domácích házeli na hrací plochu.

- Disciplinární komise dnes udělila Slavii za několik incidentů a porušení povinností pořadatele v zápase proti Plzni pokutu 300 tisíc korun. Vršovický klub má zároveň podmínečně uzavřenou severní tribunu a část hlavního ochozu hlediště stadionu v Edenu, a to na jedno soutěžní utkání se zkušební lhůtou na dva duely.

250.000 korun

- Disciplinární komise LFA potrestala 1. srpna 2019 Slavii pokutou 250.0000 korun a uzavřením hlediště po výtržnostech v utkání 3. ligového kola proti Olomouci, v jehož závěru naházelo několik příznivců červenobílých pyrotechniku do hostujícího sektoru.

- Kvůli chování fanoušků v pražském derby dostala Sparta 17. března 2022 pokutu 250.000 korun. Domácí Slavie od disciplinární komise Ligové fotbalové asociace dostala pokutu o 100.000 korun nižší. Zápas se hrál 6. března a na osm minut ho v závěru přerušil požár v kotli sparťanských příznivců.

200.000 korun

- Sparta dostala 6. října 2016 za hromadné vniknutí fanoušků na hrací plochu a jejich další výtržnosti při derby pokutu 200.000 korun a na jeden zápas měla zavřenou část letenského stadionu. Slavii disciplinární komise potrestala za pyrotechniku v sektoru hostujících příznivců pokutou 100.000 korun.

- Disciplinární komise LFA udělila 1. června 2017 Slavii pokutu 200.000 korun za výtržnosti fanoušků při utkání posledního ligového kola s Brnem, které čerství mistři kvůli koncertům v Edenu odehráli v azylu na Strahově. Pražský klub pykal za masivní použití pyrotechniky v domácím "kotli".

- Fotbalová Sparta musela dle rozhodnutí Disciplinární komise LFA z 20. prosince 2018 zaplatit 200.000 korun za masivní výtržnosti fanoušků v utkání v Příbrami. Sparťanští fanoušci způsobili hned třikrát přerušení hry.

- Disciplinární komise potrestala 30. května 2019 Spartu pokutou 200.000 korun a podmínečným uzavřením "kotle" na jeden zápas za výtržnosti fanoušků v domácím utkání s Jabloncem. Část sparťanských fanoušků házela dýmovnice. Utkání bylo na pár minut přerušeno kvůli hustému dýmu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články