Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Cipro: Sparta se zlepší. Komňacký: Slavia musí udržet Ngadeua. Jarošík: Šestnáct týmů je moc

Liga je tu nezvykle brzy. Fotbaloví fanoušci se už chystají do ochozů a pečlivě dění v nejvyšší soutěži budou sledovat také trenéři a experti. Podle tria Jiří Jarošík, František Cipro a František Komňacký by se neotřesitelná pozice vedoucí trojky Slavia, Plzeň, Sparta neměla otřást ani teď. Vliv by na to neměla mít ani krátká letní pauza. Ale vsadit si na černého koně soutěže, to už je velký oříšek.

František Cipro
zdroj: ČTK autor: René Volfík

Čekáte nějakou změnu v rozložení sil v lize, nebo spíš setrvalý stav – Slavia vládne, Plzeň se Spartou se perou o druhé místo atd…?

Jarošík: Asi bych to tak viděl, ale malinko jsem zvědavý, jak to bude slávistům běhat po zátěži, kterou minulou sezonu měli. I když mají široký kádr, na ten počet zápasů nejsou české týmy zvyklé. Ale i přes tu velkou zátěž jsou největší favorit a asi ještě dlouho budou. Pak je otázka, jak kdo posílil. Neznám přesně Plzeň, ale Sparta mi přišlo, že moc ne. Sice vyhlašuje, že chce hrát o titul, ale ona ani nic jiného říkat nemůže, měla by však pro to dělat víc, než to jen říkat. Čekám, že to zůstane jako loni: Slavia vyhraje, druhá bude Plzeň a za ní Sparta.

Cipro: Tyhle tři týmy budou hrát o titul a nikdo se mezi ně nevmáčkne. Slavia to podle mě zase zvládne, ale čekám, že Sparta už bude hrát trošku významnější roli, než jakou hrála loni.

Komňacký: Na tom se příliš nezmění. Podstatné bude, jestli se Slavii podaří udržet Ngadeua, protože už odešel Deli a bez obou stoperů by to měla složitější. Podle mě by se při odchodu obou síly té trojice dokonce vyrovnaly. Ty ostatní mančafty, pokud jde o titul, jsou tam jen jako stafáž.

Kdo je favoritem nové sezony? Otázku si pokládal i nový Fotbal fokus podcast:

Experti

Jiří Jarošík

Bývalý reprezentant – prošel i Spartou, Chelsea, hrál španělskou, ruskou i skotskou ligu. Naposledy dělal v minulé sezoně asistenta Davidu Holoubkovi v Ružomberoku.

František Cipro

Jako hráč patřil k oporám Slavie, tu později také jako trenér dovedl k titulu. Trénoval mimo jiné i České Budějovice, Plzeň, Teplice, Innsbruck, Linec.

František Komňacký

Nehrál fotbal na nejvyšší úrovni, ale jako kouč dovedl k titulu Baník Ostrava, trénoval na Slovensku i v Rusku.

Kdo by mohl být černým koněm ligy?

Jarošík: Já bych v té roli docela rád viděl České Budějovice, protože mají hodně mladých hráčů, dost ze Sparty, a já bych to těm mladým puškám hrozně přál. Ale budou to mít obrovsky těžký. Jinak nevím – myslím si, že ani Jablonec nebude tím, čím býval. Liberec? To je taky otázka. A jestli se k téhle trojce přidá někdo další, netuším – žádného aspiranta zatím nevidím.

Cipro: To se uvidí po prvních čtyřech pěti kolech… řekl bych Jablonec, ale tomu odešlo tolik hráčů a teď to budou zase dávat dohromady. I když věřím Petru Radovi, že to dohromady dá, ten úbytek kvalitních, dokonce bych řekl velmi kvalitních hráčů, je velikej.

Komňacký: Momentálně nevidím nikoho, kdo by měl velký potenciál. Zajímavé bude sledovat Zlín s novým trenérem, určitě i Olomouc bude mít ambice, možná Mladá Boleslav. Překvapit může kdokoliv, ale nemyslím si, že by to bylo o tom, aby proháněly první tři mužstva.

Jak vnímáte rozšíření soutěže o nadstavbovou část a tím pádem krátkou letní přípravu – může to nějak ovlivnit ligu?

Jarošík: Mně se líbí, že se příprava zkrátila. Má se hrát teď, kdy je krásné počasí. Když se pak hraje v zimě, kdy je ošklivě, terén taky na nic, tak to nebaví nikoho, a hlavně ne fanoušky. Zatímco teď je to ideální. I pro hráče je ta kratší pauza lepší, netrénují tak dlouho. Myslím si, že to musí všechny bavit. Nadstavba trošku doplatila na to, že první týmy měly mezi sebou obrovské mezery, proto nám toho ta novinka moc neukázala. A to mluvím o boji o titul, té střední části a o udržení jsem zatím moc na chuť nepřišel. Já si zkrátka myslím, že v české lize už dávno nemělo být šestnáct týmů, to je moc.

Cipro: Musí se tomu zkrátka přizpůsobit. Čas na přípravu je krátký, myslím, že začínáme nejdřív v Evropě, tak je to dané a všichni se k tomu mohli vyjádřit, teď se musejí přizpůsobit. A hlavně – třicet zápasů za sezonu, jako tomu byl dřív, je prostě málo. A tak se vymyslelo tohle, za dva tři roky uvidíme, jestli je to funkční. Ale vracet se ke třiceti zápasům za sezonu by bylo podle mě špatně.

Komňacký: My jsme byli zvyklí na delší přípravu, větší objemy a připravit mužstvo po kondiční i herní stránce trošku víc. Ale myslím si, že máme zkušené trenéry, kteří si i s touhle zkrácenou přípravou v klidu poradí. Jen tam, kde bude víc změn v sestavě, to hlavně zpočátku může být problém.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články