Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Chceme ligu dohrát, říká liberecký kouč Hoftych a případné rozšíření počtu týmů odmítá

Dohrát současný ročník fotbalové ligy bere jako prioritu. To sdělil trenér Pavel Hoftych fanouškům Slovanu Liberec, kteří mu posílali dotazy na klubový web. Stejně tak podpořil současný model ligy s nadstavbou, i když je to pro trenéry podle jeho názoru daleko náročnější, a také odmítl příbramský návrh na rozšíření soutěže.

Trenér Pavel Hoftych
zdroj: ČTK

Dvaapadesátiletý kouč rozhodně chce dohrát ročník. "I kdyby to mělo být do července. Je nám to úplně jedno. Stejně nějaká dovolená letos nebude připadat v úvahu, takže nám je jedno, jestli bude pauza, nebo nebude. Jsme fotbalisti a trenéři, chceme hrát a chtěli bychom soutěž dohrát a poprat se o to, abychom se jako Liberec třeba i do poháru sportovní cestou dostali," řekl trenér týmu, který je v současné době, šest kol před koncem základní části, sedmý se ztrátou čtyř bodů na třetí Jablonec a bod na šesté Slovácko a pátou Boleslav.

Kdyby se soutěž nedohrála, zbylo by podle Hoftycha dost otazníků. "Soutěž by se tvářila tak, že ročník vůbec neexistoval. Teď už je jen otázka, jak by se řešili pohároví účastníci a jestli je tam koeficient z minulé sezony, kdy by to určila UEFA…"

Kouč také vysvětlil, že chápe například názor šéfa poslední Příbrami Jaroslava Starky, který by nejradši ročník nedohrál a ještě by ligu rozšířil ze šestnácti na dvacet týmů. "Je to pochopitelné, Jarda Starka hájí své zájmy, ale obecně si myslím, že by se tím liga ještě víc rozmělnila. Už takhle je dost prostoru, aby hrálo dost mladých kluků v každém klubu," dodal.

Bral by takové opatření jen jako krizový scénář. "Ale pro budoucnost českého fotbalu je to totální nesmysl," tvrdí liberecký kouč. A názor na současný model, který zahrnuje třicet kol a pak nadstavbu, má jasný. "Je hodně pro i proti, každopádně je tam daleko víc zápasů, které mají nějakou pointu. Je víc zápasů, ve kterých jde o hodně, oproti běžnému formátu s třiceti koly," řekl.

Zároveň ale přiznal, že pro trenéra je to přece jen větší stres, jemuž je v průběhu sezony vystaven. "Kvůli šestici, která hraje o padáka, a šestici nahoře, jsem neustále pod tlakem: vyvarovat se spodku – rvát se nahoru. I pro trenéry je to daleko náročnější než normálně, kde je daleko víc hluchých zápasů a víš, že máš ještě čas," vysvětlil, proč to tak vidí.

Co dělá libereckému kouči těžkou hlavu, jsou návštěvy na stadionu Slovanu. "Na nás se Spartou přišlo osm a půl tisíce diváků. Odehráli jsme velmi dobré utkání, vyhráli jsme 3:1, bylo i dobré počasí a na další zápas přišly asi tři tisíce diváků," divil se obrovským výkyvům v návštěvnosti. "Já bych očekával, že pokud lidé odcházeli ze Sparty s nadšením, i na další zápas, třeba i méně atraktivního soupeře, přijde alespoň pět a půl tisíce…," dodal s tím, že věří ve stoupající počet fanoušků na tribunách.

A v letní pauze, která nejspíš nebude dlouhá, čeká ještě posílení kádru. "Při posilování budeme aktivní i v létě, ale musíme počkat, co bude vůbec na fotbalovém trhu a co se stane se soutěží," řekl Hoftych.

Zdroj
fcslovanliberec.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články