Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Chce to klid, vsadit na určité hráče a podržet je, říká trenér Máčala o Spartě a chválí Slavii

Trenér fotbalistů Sparty Václav Jílek neviděl v derby velké rozdíly ve hře obou týmů: "Nezvládli jsme klíčové situace a Slavia ano, to rozhodlo derby." Velezkušený kouč Milan Máčala, jenž vedl i reprezentační tým a velkou část kariéry strávil v zahraničí, to však vidí trochu jinak. Ve hře Letenských nachází pořád celou řadu otazníků a dle něj tým potřebuje nadále čas.

Milan Máčala
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

Máčala vyzdvihl hlavně vnitřní sílu Slavie. "Je na tom psychicky dobře, vítězí, neprohrála už kolik zápasů, je dominantní, zatímco ve Spartě je pořád moc nevyřešených problémů," vysvětluje Máčala, co ovlivňuje hru obou týmů a co platilo i v nedělním derby.

Stoper David Lischka po utkání přiznal, že Sparta šla do zápasu s určitým plánem, ale ten padl po penaltě, kterou zavinil Frýdek a proměnil Souček. Ovšem Máčala si nemyslí, že by tak zkušený celek šel do důležitého utkání jen s jednou herní variantou. "Ta chyba Frýdka, po níž byla penalta, tým srazí, ale nemůžete hrát na 1:0. Kdyby dali Slavii gól, tak by platil plán b a naopak, kdyby dostali druhý gól, tak musí platit plán a, b, c a tak dále…" vysvětluje, jaká je praxe.

Proč je Slavia tolik od Sparty vzdálená a má trenér Jílek nadále důvěru? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

Jenže Sparta ho moc nepřesvědčila. "Sparta nebyla schopná využít ani převahy poté, co byl vyloučený Hušbauer. Měli několik příležitostí, které nedokázali využít, ale na její straně je ještě strašně moc otazníků. Je vidět, že kritická doba po trenéru Stramaccionim ještě doznívá," říká šestasedmdesátiletý trenér a řešení pro letenský celek vidí v tom, že vedení i hráči hlavně dostanou klid na práci.

"Dobrá atmosféra nastává v době, kdy uděláte nějaký dobrý výsledek, od kterého se můžete odrazit, ale Sparta teď jede do Plzně. Tam taky moc klidu mít nebude..."

Největší plus Slavie proti Spartě vidí Máčala v tom, že si v Edenu vybrali celý tým od trenéra Trpišovského po sportovního ředitele Nezmara a asistenty – a při jejich volbě měli štastnou ruku.

"Nakoupili podobně jako Sparta, ale vypadá to, že o těch hráčích veděli hodně, protože se jim povedlo dát dohromady kvalitní tým za velice krátkou dobu. Tam zevnitř dýchá taková pozitivní atmosféra. Je vidět, že pracují ve velice klidných vodách," popisuje Máčala svůj pohled na vedoucí celek ligy.

Na Letné to vidí zatím o poznání hůř. "Sparta potřebuje čas. Frýdek chudák byl nejdřív zraněný, pak šel hrát za béčko, teď se vrátil jako kapitán a hned udělal takovou penaltu. To nepomůže. I když zápas, který Sparta vyhrála před derby ve Zlíně, vypadal dobře, tak teď jim to nevyšlo. Potřebují taky kousek štěstí a to zatím nemají," říká kouč, jenž v tuzemské lize vedl také Slavii, Olomouc i ostravský Baník.

"Pořád se nějak hledají. Gólman vyměněný. Tam to bude chtít vsadit na určité lidi a s těmi dělat," vysvětluje. "Podržet je trošku. Když budete po každé chybě střídat hráče, tak to nic nepřinese. Chybu udělá každý," hovoří přesvědčeně.

Spartě by Máčala radil trpělivost. "Vsadit na stopery, vsadit na pravého bek,a ať je to Sáček, ten nebo onen. Není možné to pořád měnit. Já bych Spartě hrozně přál, aby jela jako Slavia. Český fotbal potřebuje body. A Slavii se to daří dělat dobře, na každý post mají dva hráče a je tam velice pozitivní pracovní atmosféra," uzavřel Máčala debatu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články