Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bývalí trenéři pražských S čekají atraktivní derby: Mírným favoritem je Slavia

Chystá se velký třesk. V neděli na sebe narazí nejtěžší váhy českého fotbalu Slavia – Sparta. Favorit se hledal těžko i bývalým reprezentačním trenérům, kteří mají v seznamu týmů, které vedli, také některé z pražských S. A Petr Rada, současný kouč pražské Dukly, jenž seděl dokonce na lavičkách obou pražských rivalů, si přeje "aby týmy odhodily přehnané emoce, ale aby derby mělo grády".

Fanoušci Sparty při derby se Slavií v Edenu
zdroj: Facebook AC Sparta Praha

Jaký fotbal čekáte od derby, útočný nahoru dolů, nebo spíš urputný boj o každý balon?

Pavel Vrba (trénoval Spartu 2021–22): Já si hlavně myslím, že v posledních letech jsou derby atraktivní, každé vítězství je pro oba celky cesta i k titulu. Netvrdím, že to bude fotbal nahoru a dolů, ale určitě to bude ofenzivní fotbal.

Karel Jarolím (trénoval Slavii 2000–01 a 2005–10): Myslím, že se to bez tvrdosti neobejde. Slavia hrála ve čtvrtek s Ajaxem a už v neděli ji čeká další zápas, takže má na regeneraci o osmačtyřicet hodin méně než Sparta. Rozumím tomu, že nechala stát některé důležité hráče. Ale třeba i Leverkusen hrál v sobotu s Bayernem a v úterý už Ligu mistrů a zvládl to taky jakoby dobře. Slavia nemůže ustoupit od svého způsobu hry, co se týká běhavosti a agresivity, protože tím dostává soupeře do nesnází. Doufám, že to bude pěkný fotbal, ale určitě s množstvím minisoubojů na různých pozicích. A může rozhodnout, kdo v nich bude úspěšnější.

Petr Rada (trénoval Slavii 1998 a 2012–13, Spartu 2017): Předposlední derby, jak se to pokopalo, to bylo špatné. Všichni to odsoudili a byla to škoda, protože derby je výkladní skříní ligy. Oba týmy podle toho, co jsem si přečetl a slyšel, derby přikládají větší váhu než posledním zápasům v evropských pohárech, což je pro derby a fanoušky jen dobře. Čekám spíš taktickou hru, ale Slavia bude určitě chtít na Spartu doma vlítnout. Trošku má nevýhodu, že hrála s Ajaxem až ve čtvrtek, zatímco Sparta ve Stuttgartu už v úterý, ale hráči jsou tak natrénovaní, že by to nemělo zápas ovlivnit. Přál bych si, aby oba týmy odhodily emoce a hrál se fotbal, na který se dá krásně dívat, a přitom aby to bylo derby, které má grády.

Kdyby Slavia vyhrála, vedla by už o šest bodů, mohlo by to podle vás už ovlivnit boj o titul – Sparta by znervózněla, Slavia by si naopak zvedla sebevědomí? Loni oba týmy prohrály v základní části ligy jen dvakrát.

Vrba: Já si myslím, že si Slavia už moc sebevědomí zvedat nemusí. Ale samozřejmě, kdyby utekla o šest bodů, tak při její kvalitě a při úrovni české ligy, v níž už moc bodů ztrácet nebudou, by to byl už hodně zajímavý náskok. Šest bodů navíc by uklidnilo každé mužstvo, protože by to byla obrovská výhoda. Ale je ještě spousta kol a může se stát moc věcí.

Jarolím: Po nečekané porážce s Olomoucí může být každá další ztráta pro Spartu citelná. Do konce ligy zbývá ještě hodně zápasů, ale když by Slavia vyhrála, tak by šestibodový polštářek už mohl být znát.

Rada: Je to ještě daleko, ale šestibodový polštářek u takhle vyrovnaných týmů, jako jsou Sparta a Slavia, to už by byla zajímavá výhoda. Určitě by to bylo pro Slavii uklidňující.

Tipnete si výsledek derby, které už čtyřikrát za sebou bylo v základní hrací době bez vítěze?

Vrba: Tím, že se hraje na Slavii, tak je trošku větším favoritem Slavia, ale čekám, že kdo dá gól, tak bude mít obrovskou výhodu. Vyložený favorit tam není a vyhraje ten, kdo v obraně udělá méně chyb a naopak v útoku promění to, co si vypracuje. Výsledek raději netipuju, pak se na mě totiž vždycky snese obrovská vlna kritiky od různých lidí, a tak si jen přeji, aby to byl dobrý fotbal a aby derby diváky bavilo.

Jarolím: Já bych si tipnul 2:1 pro Slavii.

Rada: Dlouho byla trochu lepší Sparta, teď je zase podle mě v lepším rozpoložení i v herní pohodě Slavia, která mi připadá taková nabuzenější. Ale v derby se všechno maže, já čekám remízu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články