Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Byla to vzpoura tydýtů a Sparta tam ční jako maják, říká Vízek ke startu ligy

Nad nečekanými výsledky úvodního kola ligy žasne i bývalý reprezentant a dvojnásobný nejlepší fotbalista tehdejšího Československa Ladislav Vízek. Muž, který má olympijské zlato i evropský bronz, označil start ligy za vzpouru tydýtů. "Jinak se to nazvat nedá, ale fotbalu to vůbec neuškodí," tvrdí glosátor tuzemského světa kopané.

Sparťané po porážce s Libercem
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhmová

Bývalý výjimečný technik je přesvědčený, že se ale brzy všechno vrátí do starých kolejí a síla favorizovaných týmů se projeví. "Je to neuvěřitelné, ale ono se to srovná. Ovšem já jsem za to rád, protože takhle je liga zajímavější. Ti tři však zase půjdou nahoru," odkazuje na silnou trojku Plzeň, Slavia, Sparta, z nichž bodovala jen mistrovská Plzeň, která hrála 2:2 v Teplicích, které ještě v závěru nedaly penaltu.

Vízek však už dlouho marně hledá nějaký smysl v počínání Sparty, která po výpadku v předkole Evropské konferenční ligy v Norsku, narazila i doma s Libercem 1:2.

"To je malér. Sparta z toho v prvním kole ční jako rudý maják. Je vidět, že jim plavou nervy – třeba to, co předvedl Kuchta," připomněl šlápnutí na hlavu libereckého gólmana, za což dostal reprezentační útočník v nastaveném čase červenou kartu.

"Priske musí sáhnout do systému. Má tam dva útočníky – Kuchtu, který teď dostane trest, a Čvančaru. Oba jsou reprezentanti a pořád hraje na jednoho. Čeho se bojí? Když se ti dva hroťáci chytnou, tak jim můžou hrozně pomoct," tvrdí fotbalista, který strávil nejlepší roky v Dukle, s níž získal tři mistrovské tituly.

Není velkým příznivcem těch nejmodernějších metod. "Asi mají málo dronů a dat. Ale to musí vidět i bez toho. A pak to rozbije tím, že vymění šest hráčů. Jako v tom Norsku – prohrává a dá ofenzivního záložníka dolů a dá tam beka, to je přece nesmysl. Konzultoval jsem to s jedním známým trenérem a ten mi taky řekl, že to není normální," lamentuje fotbalová legenda. "Vypadá to, že chce, aby si zahráli všichni, ale nikdo mu neřekl, že už skončila příprava," doplňuje s nadsázkou k dánskému kouči Sparty.

Přitom Vízek říká, že dánský kouč je sympaťák a vzhledem ke krátké době ve Spartě je ještě hájený. "Ale lidi už jdou po Rosickém. Ten říká k posilám, že zapadnou do jejich systému. Tam přitom nezapadl vůbec nikdo. Nevidím náznak zlepšení, spíš naopak. Tomáš by jim pomohl spíš na hřišti než v téhle funkci," popisuje svůj pohled na Spartu a dodává, že je to pro něho největší zklamání i vzhledem ke koeficientu, kterému mohl letenský celek pomoci v Konferenční lize, z níž vypadl už v předkole.

Sport
zdroj: ČT4

Autor třinácti reprezentačních gólů tvrdí, že po odchodu Dočkala nemá Sparta žádného tvůrce hry. "Vím, že byl pro ně strašně drahý, ale v těchhle zápasech by byl znát. Dokáže něco vymyslet, nahrát. Ten mi tam chybí a myslím si, že každému. Z té zálohy teď na to evidentně nikdo nemá," vysvětluje člen Klubu ligových kanonýrů pro fotbalisty, kteří v nejvyšších soutěžích dali minimálně sto gólů (vstřelil jich 115, pozn. red.). "A bez Hložka teď nemají fotbalistu, který by před vápnem přešel přes hráče a prostrčil míč do šance," dodává.

Vízek se vrátil i k tomu, kdo by mohl doplnit silnou trojku v lize. "Uvidíme, co Slovácko, jestli potvrdí minulou sezonu. Čekalo se na Baník, ale ohromil mě trenér Pavel Vrba, který prohrál s Olomoucí v Ostravě 0:3 a řekl, že se omlouvá a že Baník bude rád, když bude hrát v prostředku tabulky. A že prohráli zaslouženě, protože na to nemají. Přitom mají takovou fanouškovskou základnu... Trenér Jílek by mohl přivést Olomouc výš," uvažuje nahlas a připoměl Hradec Králové, který porazil v úvodním kole v Mladé Boleslavi 1:0 Slavii.

"Trenér Koubek o sobě řekl, že je v sedmdesáti ve fotbale jako Bohdalka v kultuře. A něco na tom bude," říká k hradeckému kouči hráč, který končil kariéru ve francouzském Le Havre s tím, že je třeba počkat dvě tři kola, abychom zjistili, jak to v lize opravdu je.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články