Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Budějovice padly s Duklou a jsou bez bodu, Baník doma nezaváhal

Střetnutí dvou hlavních kandidátů na sestup vyznělo jednoznačně pro pražskou Duklu, která na domácím stadionu porazila České Budějovice vysoko 3:0. Zatímco Pražané si připsali druhé vítězství v sezoně, Jihočeši jsou dál bez bodu. Ostravský Baník hostil Liberec a i potřetí doma zvítězil. V úvodní polovině se oba celky střelecky trápily, tři body zajistili ostravským po změně stran až Erik Pekop a Paixao da Silva Ewerton. 

Trenér Budějovic František Straka
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Budějovice stále čekají na první bod

Nováčka poslal do vedení v 57. minutě premiérovým gólem v nejvyšší soutěži Štěpán Šebrle a záhy zvýšil Muris Mešanovič. V první minutě nastavení přidal pojistku při svém ligovém debutu Martin Ambler. Celek z Julisky bodoval po třech kolech a posunul se na 13. místo neúplné tabulky. Poslední Dynamo zůstává jako jediný tým bez bodu.

České Budějovice mají s 19 inkasovanými brankami jasně nejhorší obranu v soutěži a zažívají svůj nejhorší vstup do sezony v historii samostatné ligy. Naposledy byla po po šesti kolech bez bodu právě Dukla v ročníku 2018/19.

"Máme tři body z důležitého zápasu, i když pro soupeře je 0:3 kruté. První poločas nebyl takový, jak jsme si představovali. Ve druhé půli už to bylo jiné, dostali jsme České Budějovice pod tlak a nakonec jsme třikrát skórovali," radoval se trenér Dukly Petr Rada.

"Když si přečtete výsledek, vypadá to jako jasná záležitost, ale tak to nebylo. Zápas jsme si prohráli sami. Nechápu, co se stalo a proč se to stalo. Po prvním poločase jsme měli vést o dva góly, ale nejsme schopní trefit bránu. Přitom všechno fungovalo, bylo to dobré i po taktické stránce," zoufal si kouč Budějovic František Straka.

Dukla Praha – Dynamo České Budějovice 3:0 (0:0)

Branky: 57. Šebrle, 63. Mešanovič, 90.+1 Ambler. Rozhodčí: Rouček – Kříž, Leška – Pechanec (video). ŽK: Ullman, Ludvíček, Kozma – Šigut. Diváci: 2472.

Dukla: Hruška – Vondrášek, Hašek, Peterka, Ludvíček – Ullman (46. Ambler), J. Hora (83. Lichý), Kozma, Šebrle (74. Matoušek) – Mešanovič (74. Matějka), Řezníček (90. Špatenka). Trenér: Rada.

Č. Budějovice: Fendrich – Čoudek, Križan, Nikl – Šigut, Tischler (70. Ondrášek), Hubínek (85. Tranziska), Trummer – Čermák, Ogiomade (70. Zíka) – Adediran (85. V. Hora). Trenér: Straka.

Baník doma opět nezaváhal

Již v úvodu mohli jít domácí do vedení, hosté ale šanci Ewertona po chybné rozehrávce zvládli uhasit. Pak ale fotbalovosti znatelně ubylo a týmy na obou stranách vyprodukovaly nezvykle velké množství ztrát. Právě po jedné z nich se v 11. minutě dostal Hlavatý k ráně z 25 metrů a balon lízl tyčku Markovičovy brány. Ale nic víc zajímavého už první poločas nenabídl.

Kvalita hry se výrazně zvedla po přestávce, a to především zásluhou domácích. Kouč Ostravy Pavel Hapal přesunul Ewertona na pravou stranu a Baník se najednou začal dostávat do defenzivy Slovanu. A hned ve 48. minutě po brejku Ewerton poslal za obranu míč rozběhnutému Prekopovi, který sólo na brankáře proměnil technickým lobem. V soutěžní sezoně dal slovenský útočník třetí gól.

"Druhá byla zcela odlišná než ta první. Pomohlo nám i střídání, Holzer pomohl vyhrát dva tři balony, byl agresivní a z jedné té situace jsme hned vstřelili gól a zklidnili se," prohlásil Hapal.

Ostrava ještě více ožila. Za šest minut se Ewerton chopil balonu za velkým vápnem a jeho tečovaný projektil podruhé rozvlnil síť. "Výsledek je výborný. Vyhráli jsme 2:0, znovu jsme neobdrželi gól v domácím prostředí, s tím jsem spokojený," dodal Hapal.

Baník Ostrava – Slovan Liberec 2:0 (0:0)

Branky: 48. Prekop, 54. Ewerton. Rozhodčí: Szikszay – Kubr, Volf – Berka (video). ŽK: Chaluš, Kubala – Kayondo, Nyarko, Ševinský. Diváci: 7737.

Ostrava: Markovič – Juroška, Frydrych, Chaluš, Kpozo – Boula, Rigo (84. Grygar) – Fomba (46. Holzer), Šín (70. Kubala), Ewerton (90. Aririerisim) – Prekop (84. Klíma). Trenér: Hapal.

Liberec: Bačkovský – Halinský, Ševínský, Purzitidis – Koželuh (62. Nyarko), Icha (62. Zyba), Hlavatý (82. Eneme), Kayondo – Frýdek (62. Letenay), Tupta, Višinský (76. Dulay). Trenér: Kováč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články