Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

BLOG: Sparta je dál bez trofeje, bez trenéra i bez vize

Fotbalovou Spartu nečeká příliš klidné léto. Tým, který v sezoně fungoval stylem od zdi ke zdi, potvrdil nestálost formy i ve finále národního poháru. V něm marně doufal, že urve alespoň druhou nejcennější trofej, když už mu to s titulem opět nevyšlo, a prohrál v Uherském Hradišti se Slováckem 1:3. Nutno dodat, že zaslouženě.

Utkání Slovácko - Sparta Praha
zdroj: ČTK autor: Uhlíř Patrik

Přitom v neděli Sparta zvítězila v pražském derby na stadionu svého největšího rivala v Edenu 2:1 a zdálo se (už poněkolikáté), že se všechno v dobré obrací. Opak byl opět pravdou: jen se potvrdila nestálost výkonů.

Vedení před pár dny vyhodilo trenéra Pavla Vrbu, po němž okamžitě sáhl ostravský Baník, a nyní se čeká, kdo přijde na jeho místo. A to vypadá jako dost horká židle, protože na ní nikdo moc dlouho nevydrží i přesto, že poslední dobou na ní neseděli žádní nýmandi.

Už sedmý kouč za poslední čtyři roky to bude mít těžké hlavně proto, že bude muset vrátit týmu sebevědomí. A to už bez Dočkala a s největší pravděpodobností i Hložka, jež byli v současné době jedněmi z mála skutečných osobností, ať si o Dočkalovi říká kdo chce, co chce.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po finále poháru Slovácko - Sparta Praha

Sparta i na Moravě předvedla, že z ní už dávno nejde strach. Naopak, sama někdy vypadá spíš vyplašeně. A vypadá to, že to ještě nějakou dobu, tak taky bude. Bývalý reprezentant Milan Luhový to vidí jasně: "Sparta se zvedne, až ji Křetínský prodá, protože to neumí," konstatoval přesvědčeně svérázný chlapík, který toho o fotbalu rozhodně ví dost, v pořadu ČT sport Dohráno.

Ne všechno, co se o vnitřních záležitostech slavného klubu povídá, je sice pravda, ale výsledky a hra potvrzují, že k ideálním stavu mají v Praze na Letné stále daleko. Když jsem viděl přístup některých hráčů pražského klubu v Uherském Hradišti, jen se mi to potvrdilo.

Například náctiletý Suchomel, který má na kontě teprve tři zápasy v lize, fauluje ve vlastním vápně Kalabišku před zraky rozhodčího, jenž správně odpískal penaltu, a mladý bek k sudímu přiběhne a strčí do něho...??? Mohl dostat červenou. A spíš měl, než ne. Třeba by se mu rozsvítilo.

Hodně podobně se proti Slovácku prezentoval například i Čvančara. V Plzni zase Krejčí mladší. Ten byl sice vyloučený po druhé žluté kartě za faul, který nebyl, ale kdyby v té chvíli už na hřišti ani nebyl, nikoho by to nepřekvapilo – snad jen jeho samotného. Někdy se ke své tradiční aroganci při rozhovorech po zápasech vracel i zkušený kouč Vrba...

Na tom všem je vidět, že Sparta stále není v pohodě. Tlak na fotbalisty v týmu je enormní a ne každý ho dokáže unést, zvlášť když se nedaří. A nejsou to jenom hráči, vyhazov trenéra Vrby dvě kola před koncem ligy a před finále poháru ukázal i nervozitu vedení.

Sportovního ředitele Tomáše Rosického všichni uznávají za to, co odkopal. Ale ať jsou důvody jakékoliv - jeho výsledky v roli funkcionáře zatím vidět nejsou. Stejně jako miliardy Daniela Křetínského, jehož zásluhy o Spartu jsou nesporné. Ale pokud si konečně nenechá poradit těmi správnými lidmi, nebo třeba neposlechne radu Luhového, a přestane si myslet, že se za ta léta ve fotbale opravdu vyzná, situace se nejspíš ještě dlouho nezmění. A další trenér se na Letné dlouho neohřeje, i když horko mu tam nejspíš bude.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články