Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

BLOG: Prvoligový trenér je stále ohrožený druh

Dlouho byl klid. Až takový, že se zdálo, že jsou trenéři v tuzemské fotbalové lize hájení. Jenže co se zdá, je sen, a procitnutí bylo tvrdé hned pro tři kouče, kteří si téměř společně balí kufry. Po Ivanu Kopeckém, jenž jako první dostal červenou v Opavě, následovali v rychlém sledu Josef Csaplár ve Zlíně a naposledy Martin Hašek v Bohemians.

Když se nedaří, nejde vyměnit půlku týmu, ale něco udělat musíte  hráči potřebují dostat nový impulz, je třeba něco změnit – tak: Nashledanou trenére. Tak je to vždycky a nejspíš tomu tak bude i dál. Jen míra trpělivosti, která udává délku přežití kouče u neúspěšného mužstva, je v tomhle vzorci proměnnou jednotkou.

Přijde nový kouč a všichni čekají, že staré přísloví – nové koště dobře mete  zafunguje. A taky tomu tak bývá, alespoň v úvodním zápase. Změní se atmosféra, hráči se snaží před novým koučem ukázat a chytají se každého stébla, které se jim naskytne.

Ovšem třeba v Opavě všichni dobře vědí, že tam jsou výsledky asi nejmenším problémem, který tým má. Na náladě v kabině se promítá dlouhé marné hledání nového majitele, a tak fotbal dál zůstává jen velkou koulí na noze vedení tamní radnice.

A nový impulz, který s devíti body poslední celek tabulky potřebuje, je zatím ve hvězdách. Bývalý Kopeckého asistent Josef Dvorník a sportovní manažer Alois Grussmann, kteří jsou dočasně pověřeni vedením týmu, jím nejsou a jsem moc zvědavý, kdo bude tím kaskadérem, který si bude chtít v Opavě pálit prsty.

No, ale něco se udělat musí, tak se to udělalo. Stejně jako v Bohemians, kteří jsou s dvanácti body jedenáctí a mají za sebou čtyři zápasy bez výhry – po dvou remízách nyní dvakrát prohráli (0:1 v rozjetých Teplicích a 2:3 v Budějovicích) – nicméně přišlo: Trenére děkujeme. Asi k tomu hodně přispělo i vypadnutí z poháru s třetiligovým Chlumcem nad Cidlinou. Ale kdyby třeba v Anglii měli vyhazovat trenéry po neúspěchu v poháru plném překvapivých výsledků, vypadalo by to tam jako škatulata, hýbejte se.

Bohemce se asi bude trenér, který se pokusí tápajícímu týmu vdechnout nový život, hledat snadněji než Opavě, ale i tady nového spasitele čeká nejspíš víc práce než radosti. Vedení tradičního klubu nějak rychle zapomnělo, že Bohemka byla vzhledem k síle kádru ještě nedávno považována za adepta sestupu. Nicméně ten se nekonal, ale kádr nijak výrazně neposílil. Takže tady sázka na nové koště za zkušeného Haška, který už věděl co a jak, mi přijde hodně přefouklá. A jestli i tady náhodou nechtějí víc, než na co reálně mají.

V trochu lepší pozici jsou ve Zlíně. Za fotbalem tu jsou peníze majitele Zdeňka Červenky, a proto by tu měl mít nástupce jednoho z největších tuzemských fotbalových teoretiků přece jen snadnější roli.

Takže už je jen třeba popřát týmům šťastnou ruku při volbě nového kouče a koučům pak hodně úspěchů. I když zkušený trenér Bohumil Páník nedávno v Dohráno Plus v České televizi prohlásil, že každá změna může přinést něco lepšího. A to pro tým i trenéra.

"Když něco končí, něco jiného začíná. Mě taky museli vyhodit, abych se dostal do Polska a Brazílie," vzpomínal na místa, kam ho zavály okolnosti poté, co byl odvolán od týmů. Naposledy skončil právě ve Zlíně, který před tím přivedl až do Evropské ligy, a když následoval vyhazov, brzy dostal nabídku z Baníku, který zachránil v lize. Ale ani tady neměl všechno růžové a ještě nedávno se ozývaly hlasy fanoušků po jeho odvolání - nyní je s Baníkem čtvrtý.

Takže známé: dvakrát měř, jednou řež pořád nese svou pravdu a až čas ukáže, jestli si někde přece jen zásluhou své nedočkavosti třeba nenařízli prvoligovou větev.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články