Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

BLOG: Plzeň v Evropě jede, jenže v lize se hledá

Jako den a noc jsou výkony, které předvádějí fotbalisté Viktorie Plzeň v různých soutěžích. V Evropské konferenční lize si celek trenéra Miroslava Koubka už po čtvrtém kole bez ztráty bodu zajistil postup do jarní části ze skupiny z prvního fleku, ale v české nejvyšší soutěži jim to hapruje.

Plzeň – Slovácko
zdroj: FCVP autor: Jan Kubíček a Ondřej Pastor

Po porážce v Liberci 0:3 a doma s Karvinou 0:1 přišla nečekaná, ale naprosto zasloužená výhra v pražském Edenu nad Slavií 2:1, jenže místo lepších časů pak hned další darda – 1:4 před vlastními fanoušky se Slováckem. A tak je Plzeň v tabulce čtvrtá a i s jedním zápasem k dobru ztrácí na vedoucí Spartu už třináct bodů.

Když se podíváme na sestavu, kterou nejzkušenější kouč ligy posílá do zápasů, tak je zřejmé, že jeho důvěra je téměř bezmezná. To se týká zejména obranné trojky, v níž mají místo téměř jisté Dweh, Hranáč a Jemelka.

Přitom v posledních čtyřech ligových zápasech schytala Plzeň devět gólů, zatímco v předešlých deseti utkáních jen třináct.

Stálicí sestavy je také Lukáš Kalvach, který po poslední porážce se Slováckem tvrdil: "Program je náročný, to všichni víme. Ale my, kteří jsme nastoupili, jsme byli stoprocentně připravení. Na únavu bych to určitě nesváděl."

Tak co se děje? Když se nedaří, tak to chce zkusit udělat v sestavě víc změn než jen dvě tři. Zvlášť když na lavičce sedí takoví hráči jako Řezník, Sýkora, Kliment nebo Vlkanova. Větší herní vytíženost by mohla prospět nejen jim, ale nakonec i Viktorii.

Zkušený trenér Koubek, který už jednou dovedl Plzeň k titulu a byl pak vyhlášen i trenérem sezony, je ve dvaasedmdesáti letech v lize nejstarší a určitě ví, co dělá. Ale varováním může být fakt, že pět z jeho posledních šesti ligových angažmá trvalo jen sezonu, a to včetně toho plzeňského mistrovského 2014/2015.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dohráno

Nejdéle byl naposledy dvě sezony v Hradci Králové, kde skončil v dubnu. Jeho konec hodně ovlivnil těžký průběh onemocnění covidem. I proto překvapilo, že Plzeň sáhla právě po Koubkovi.

Vedení klubu může být zatím spokojené, stejně jako český fotbal, protože plzeňské výsledky v Konferenční lize přinášejí důležité body do koeficientu i miliony do klubové pokladny. Jenže nejohroženějším druhem ve fotbale jsou, jak známo, trenéři a úspěchy stárnou tím rychleji, čím rychleji ubývá výher.

Koubek sám moc dobře ví, že taková selhání, jaká jeho tým v posledních čtyřech ligových zápasech předvedl hned třikrát, mohou jeho pozici hodně rychle změnit a potřebuje z Plzně zase udělat vítěznou Viktorii i v českých soutěžích. Začít bude chtít už ve čtvrtek v poháru, v němž ji v Olomouci čeká Sigma.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články