Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

BLOG: Ngadeuovo sbohem je pro Slavii problém, ale pro ligu nakonec možná plus

Tak je to tady, pilíře slávistické obrany se skácely. Po Simonu Delim se rozhodl pro odchod nejspíš do Belgie i Michael Ngadeu. Stoperská pýcha klubu se rozpadla. A to může být pro pražský celek alespoň nějaký čas problém, což se projevilo i ve Zlíně, jehož hráči hlavně v prvním poločase proti Slavii zahodili slušné množství gólových šancí.

V anketě před startem nového ročníku fotbalové ligy řekl zkušený trenér František Komňacký... "podstatné bude, jestli se Slavii podaří udržet Ngadeua. Podle mě by se při odchodu obou stoperů síly favorizované trojice vyrovnaly." To znamená, že by z díry do Evropy, kterou chce Slavia po loňské jízdě nyní ještě prohloubit, mohla zbýt spíš jen díra v sestavě.

Slávistický kouč Jindřich Trpišovský si toho je vědom a nemyslím si, že by ten otvor nedokázal správně utěsnit, ale je otázkou, jak dlouho mu to bude trvat a jestli to bude na sto procent. Sám už před startem ligy k možnému odchodu Ngadeua prohlásil: "Nahradit Míšu je sci-fi." K tomu konstatoval, že jeho hráče čeká těžší sezona, než ta minulá: "Každý se na nás bude chtít vytáhnout." A jak řekl, tak se už ve Zlíně dělo.

Podrazil Ngadeu Slavii a jak velký problém je pro Slavii odchod afrického dua? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

No jo, nic nenaděláš. Už to vypadalo všechno tak pěkně – že už přední český klub je konkurenceschopný i v Evropě a dokáže udržet a hlavně zaplatit hráče, které potřebuje a ti pak nemusejí odcházet za lepším do zahraniční. Například Tomáš Souček dokázal vyslyšet přání vedení klubu, v němž tvoří převážně domáckou atmosféru jeho šéf Jaroslav Tvrdík, který z vršovického klubu dokázal udělat zatím asi jedinou smysluplnou čínskou investici v české kotlině.

Jenomže ono to funguje nejspíš jen u českých fotbalistů. Protože mohou být doma, mezi svými, nemusejí se hrncovat do nejistoty, zvykat si na nové hráče, nové prostředí, jazyk, život. To pak k přesvědčení o klubové hrdosti stačí, když se jim ve smlouvě objeví pěkná částka s šesti nulami na konci, která dorazí každý měsíc na účet. Takže, když jsou zdroje: no problem.

Jenže třeba právě u Deliho a Ngadeua to nestačilo – šli za lepším. Český sen o respektovaném velkoklubu, kterého se budou bát i za hranicemi, bude nejspíš muset ještě chvíli počkat.

Suma sumárum – co to znamená pro český fotbal? Já bych v tom viděl plusy. Situace mezi jednoznačnými favority Slavií a Plzní se zahustí, protože Viktoria proti Olomouci ukázala, že jí to šlape. Sparta se bude chtít přidat. I když proti Slovácku (0:2) toho na úvod moc neukázala. Nicméně trenér Václav Jílek prohlásil, že už za týden to bude jinak – jenže to přijede na Letnou Jablonec, kde trenér Petr Rada spočítal ztráty po odchodech opor, ale hned hledá řešení a první zápas ukázal, že kdo hledá – najde.

Zkrátka a dobře, ještě by to mohlo být zajímavé a třeba i ztracené kouzlo nadstavbových bojů o titul by mohlo být na druhý pokus s případnými menšími odstupy mezi týmy větší.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články