Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

BLOG: Náskok Slavie splaskl, Plzeň utekla Jablonci z lopaty a chystá se do Edenu

Nuda, nuda, šeď, šeď. Tak to ještě nedávno vypadalo v boji o titul ve fotbalové lize. Slavia se vyhřívala na špici ligové tabulky s luxusním náskokem devíti bodů na Viktorii Plzeň a všechno se zdálo být tak jasné, že víc se to už snad ani rozjasnit nemohlo. Také plzeňský kouč Pavel Vrba už do Edenu směřoval gratulaci k titulu. Jenže kolo se s kolem sešlo a včerejší jistoty znejistěly, a to tak, že velmi. Z devíti bodů náskoku jsou rázem jen dva.

Utkání Liberec – Slavia Praha
zdroj: ČTK autor: Černý Vít

Slavia sice od té doby několikrát předvedla výkony, které byly chváleny i ve staré dobré Anglii, když například dvakrát hodně potrápila hvězdy Chelsea a k tomu v semifinále tuzemského poháru vyprášila Spartu a ukončila další (a nejspíš už definitivně poslední) letenskou misi trenéra Zdeňka Ščasného.

Jenže odehrála za devětadvacet dnů devět těžkých zápasů, což znamená, že hrála zhruba každý třetí den. A na to v naší kotlině přece jen nejsme zvyklí - nejen fyzicky, ale ani mentálně. Nastavit se z ligy na pohár a pak ještě rychle přešaltovat na Evropu... O tom vědí své už i v Olomouci, kde se jim Evropská liga hodně podepsala na první části ligové sezony.

Úspěšný slávistický kouč Jindřich Trpišovský sice prohlašoval, že v tom nevidí problém. Jenže teď to spíš vypadá, že ho jen přehlédl. Nicméně, všechno je jednou poprvé. A jestli bude ještě někdy takhle příjemné slávistické příště, tak už jim tahle zkušenost bude jen dobrá.

Je nám líto, video expirovalo.
PŘENOS ČT: Sestřih utkání Zlín - Olomouc

Nicméně fanoušek, a hlavně ten nezávislý, se může jen těšit, že je pořád o co hrát. Hned v prvním kole první nadstavbové části ligy se ve skupině o titul děly věci. Slavia nepřetlačila v běhavém zápase Liberec (0:0) a trenér Trpišovský pak přiznal: "Asi zasloužená remíza."

A Plzeň, ta by se měla dát na modlení, protože utekla jabloneckému hrobníkovi z lopaty, která se už už chystala zasypat poslední titulové naděje Viktorie. Ta klika, kterou Plzeňští v zápase několikrát měli, byla jako od Karlštejna (aspoň myslím, že tam mají nějakou hodně velkou). Kdyby prohráli s Jabloncem 0:3, nedivil by se ani trenér Vrba, který po utkání přiznal: "Jablonec byl lepší, měl víc šancí a my jsme měli za stavu 1:0 třikrát, čtyřikrát štěstí."

To teda… Například, když Vatajelu už Hrušku překonal, jenže míč, který stačil padající plzeňský gólman tělem jen trochu "líznout", se odrazil od trávníku za překonaným brankářem neuvěřitelně nad břevno. To při Viktorce stáli všichni svatí a i ti, přestože by měli mít se zázraky zkušenosti, se možná diví ještě teď.

Pak přišly dva centry (84. a 88. minuta) střídajícího Kayamby a moje babička, která jako bodrá vesnická žena tvrdila: "Z prdu kuličku neuděláš", by se divila taky – 2:1.

Zkrátka a pro ligu dobře, je tu nová zápletka, na jejíž rozpletení nemusíme čekat dlouho. V neděli totiž přijede plzeňská Viktoria na Slavii a rozdají si to na férovku.

A ani potom nebude všem dnům konec – Slavia přivítá nebezpečný Jablonec, pak jede do Ostravy, kde Baníčku jeho věrní dodávají sílu. A na závěr ji čeká v Edenu restartovaná Sparta, která bude chtít všem dokázat, že to, jak s ní slávisté vytřeli podlahu v poháru, byl jen důsledek agónie kouče Ščasného.

K tomu Plzeň stále vypadá, jako by snad ani ten titul nechtěla obhájit a strach z ní moc nejde. Takže Vrba má ještě hodně o čem přemýšlet, což dělá už dlouho bez výraznějšího výsledku... Spíš to často vypadá, že se jí drží štěstí - to ale, jak známo, přeje připraveným.

Nadstavbová část ligy tak zatím splňuje své poslání hlavně v nejvyšších patrech tabulky. Pod nimi to už tak nadějně nevypadá. Například Teplice osmi inkasovanými góly na vlastním stadionu od Boleslavi daly dost jasně najevo, že o šanci hrát Evropskou ligu zas až tak moc nestojí.

A kdo čekal, že se zvedne návštěvnost, čeká dál. V "titulové" skupině to ještě šlo – i když vyprodáno nebylo nikde ani zdaleka. Ale pět utkání skupin o Evropu a o udržení vidělo jen necelých jedenáct a půl tisíce fanoušků...

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články