Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

BLOG: Karviná šokovala Spartu, ta má o čem přemýšlet

Zatímco venku panuje jaro, ve fotbalové lize přituhuje, a to tak, že velmi. Předposlední kolo základní části přineslo hodně nečekané výsledky. Zatímco vedoucí čtveřice tabulky získala dohromady jediný bod (Slavia 0:1 ve Zlíně, Plzeň 1:1 v Příbrami, Sparta 1:3 doma s Karvinou a Jablonec 0:1 na Bohemians), tři nejvíce ohrožené týmy, čtrnáctá Příbram, patnáctá Karviná a poslední Dukla (doma hrála s Mladou Boleslaví 2:2), uhrály hned bodů pět.

Zdeněk Ščasný
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Největší šok je ale nesporně výprask, který těsně před velikonoční pomlázkou schytala Sparta. Ta přitom jaro rozjela výborně, i když v některých zápasech při ní stáli všichni svatí. Zdálo se, že špatné časy jsou fuč, ale teď to začalo drhnout. Z posledních čtyř zápasů v lize uhrála jen čtyři body. A to ještě na Slavii mohla za bod děkovat chybám rozhodčích. Teď na Letné už ji nezachránil nikdo.

"Nedokázali jsme podržet míč, zápas jsme neměli pod kontrolou, nevytvářeli jsme si ani šance," konstatoval kriticky stoper Costa. Záložník Frýdek dodal: "Je to ostuda." A řekl, že před středečním pohárovým derby na Slavii musí Sparta ve své hře změnit skoro všechno. A trenér Ščasný se na tiskovce po zápase omlouval za tragický výkon, který označil za nejhorší za svého působení v klubu.

Příčina? Záloha Sparty nedokázala diktovat hru a získat převahu ve středu hřiště. Proč? Protože v ní nebyl ani zraněný Dočkal, ani vykartovaný Kanga. A mladíci Hložek, Sáček, Čivič s podporou zkušenějších Frýdka s Karlssonem na to zjevně nestačili, zvlášť poté, co Sparta dvakrát inkasovala po vlastních chybách, a když se po poločase snažila zvednout, dostala třetí úder a bylo vymalováno.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus, v němž Hübschman, Hoftych a Hartman rozebrali 29. kolo ligy

Na Spartě určitě vědí, že nadějná generace, kterou si tu vychovávají, ještě nedokáže takovéhle zápasy sama utáhnout, ale neměli jiné řešení. Kometa jara, šestnáctiletý Hložek, ani o tři roky starší útočník Drchal to ještě sami nedají. I když právě oni byli v největších šancích Sparty, což je určitě ukazatel toho, že tahle cesta je určitě smysluplnější než ta předchozí, kterou se prezentovala její echt cizinecká legie pod velením trenéra Stramaccioniho.

I ti mladí a talentovaní zkrátka musejí dostat čas na to, aby dokázali táhnout tým v těžkých bitvách, v nichž je třeba osobnost, o kterou se ostatní mohou opřít, když se zrovna nedaří. Takové hráče má zatím Sparta jenom dva – nevyzpytatelného Kangu, který letos za své úlety inkasoval už dvanáct žlutých karet, a hlavně zraněného Dočkala. Bez těch dvou to zkrátka nejde.

Gabonský záložník už v zápasech horní šestice tabulky, která se popere o titul a poháry, bude moci hrát, ale stačí další dvě karty a sedí znovu na tribuně, a Dočkal… toho si musejí na Letné hýčkat a věřit, že bude brzy zpátky, aby jim pomohl bojovat alespoň o třetí místo, když na druhou Plzeň už ztrácejí jedenáct bodů a na Slavii patnáct. Na čtvrtý Jablonec ale zase mají šest bodů.

Ovšem například Verner Lička, bývalý reprezentant a nyní šéf trenérsko-metodického úseku svazu, tvrdí, že jen absence dvou stěžejních hráčů nemůže způsobit takový výpadek. "Tady jde o základní požadavky v přístupu k zápasu. Že ti dva nehrají, to nemůže být příčinou takového selhání. Když půjde o ojedinělý výpadek, dá se to pochopit. Když jich bude víc, znamená to, že je něco špatně," říká s tím, že ale dávat šanci mladým hráčům je podle něho správná cesta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články