Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

BLOG: Fotbalový výprodej v Česku skončil, začal prodej

Konečně, fotbalový second hand made in Czech končí. Výprodej levných tuzemských fotbalistů už se stává minulostí. Ještě nedávno byly všechny nabídky blížící se milionu eur za fotbalistu z české ligy majiteli a pokladníky klubů vítány s otevřenou náručí. A jen v případě největších tuzemských hvězd se mohla suma výjimečně šplhat až někam ke čtyřem milionům eur a to pak byla spokojenost nejvyšší. Jenže časy se mění, pánbůh zaplať (nejlépe v tvrdé měně).

Záložník Slavie Tomáš Souček slaví gól proti Dortmundu
zdroj: Reuters autor: Leon Kuegeler

I když nebudeme počítat dva roky starý odchod Bořka Dočkala za v přepočtu více než 230 milionů korun do Číny, která je přece jen trochu mimo tradiční přestupovou optiku, a částky, které z téhle velké země na Východě putovaly na účty fotbalových klubů celého světa, vypadaly spíš jako demonstrace čínské kupní síly než jako reálný ukazatel ceny hráče na fotbalovém trhu, pohyb směrem vzhůru je zřejmý.

Hlavně zásluhou těch nejlepších týmů české ligy se ceny sunou výš a výš, a když nabídky neodpovídají představám, tak se neprodává. Tak Viktoria Plzeň odolala (zatím) nabídce FC Janov na Michaela Krmenčíka, která zněla na pět milionů eur. Slavia odmítla Nice, jež za gólmana Ondřeje Koláře také dávala méně, než si stanovilo vedení klubu, který už do světa poslal dost ze svých opor.

A zatímco například Josef Hušbauer (hostování v Dynamu Drážďany) a Milan Škoda (Rizespor) odešli za zásluhy, a tedy téměř nebo zcela zdarma, a před nimi Zmrhal (Brescia, 3,75 milionu eur), Simon Deli (Bruggy, 2,5 milionu eur) a Michael Ngadeu (Gent, 4,5 milionu eur) byli ještě takovou rozcvičkou, teď už to jede.

Alex Král odešel nedávno do Dynama Moskva, které za něj nelitovalo zaplatit 12 milionů eur (přes tři sta milionů korun), a teď podepsal smlouvu s West Hamem Tomáš Souček, za něhož by mělo přistát na slávistickém účtu přes půl miliardy. Trenér West Hamu David Moyes prohlásil pro bbc.com: "Jsme ve složité situaci a potřebujeme zkušeného hráče, dáme mu příležitost i čas se s týmem sžít." A to si Slavia dohodla smlouvu tak, že za Součkovo hostování do konce sezony dostane přes sto milionů korun a za následnou opci, která vejde v platnost, když se West Ham udrží mezi ostrovní VIP společností, by už dosáhla na český přestupní rekord.

A konečně se našel i kupec na nejlepšího střelce tuzemské ligy Nikolaje Komličenka, kterého si v Mladé Boleslavi dlouho cenili na víc, než na kolik přicházely nabídky, a tak počkali, až Moskevské Dynamo vytáhlo z pokladny čtyři miliony eur (přes sto milionů korun).

Země, která dala fotbalovému světu kromě jiných i Josefa Masopusta, Pavla Nedvěda nebo také českou uličku, začíná nabírat sílu i v obchodní oblasti. Agenti pochopili, že tady už s drobnými neuspějí, a to fotbalu vezdejšímu může jen prospět. Tak jen houšť a větší kapky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články