Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

BLOG: Dvanáctý hráč se do sestavy nevešel. Komu to pomůže?

Je to tady. Bez fanoušků, ale přece. Fotbal se vrací tak trochu v nejistotě, jestli nakonec přece jen stejně nezvítězí virus Made in China, který už před restartem první ligy lehce zbrzdil Mladou Boleslav i Slavii. V jejich kádru se objevil nakažený hráč, ale další testy nikoho dalšího neobjevily, a tak už je všechno na dobré cestě. Přímé přenosy nabídne i ČT sport.

Koronavirus
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

První dvě nejvyšší tuzemské soutěže startují po více než dvou měsících v nezvyklé atmosféře na prázdných stadionech. Diváci zůstanou doma, což samozřejmě také může ovlivnit výsledky, hlavně tam, kde jsou na masivní podporu svých příznivců zvyklí.

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík k tomu v rozhovoru pro ČT prohlásil: "Hrát před plným stadionem, před naší triubunou Sever, je fantastická výhoda, ale věřím, že hráči to zvládnou. Je mi spíš líto fanoušků. Viděl jsem Bundesligu před prázdnými tribunami a je to takové tiché, smutné a je otázka, jestli je to plnohodnotný fotbal." Ale i on je nakonec rád, že se vůbec může hrát.

Slavia má na domácích zápasech zatím v sezoně nejvyšší návštěvy, které se blíží patnácti tisícům fanoušků, a venku na její zápasy chodí téměř osm tisíc lidí, takže na pořádný kotel jsou slávisté hodně zvyklí.

O velkou podporu přijdou i další tři týmy. Druzí v návštěvnosti jsou sparťané, kteří na Letnou přilákali v průměru přes jedenáct tisíc diváků a venku na pražský celek chodí více než osm a půl tisíce fanoušků (nejvíc v lize).

Třetí je Plzeň s průměrem téměř devíti tisíc fanoušků doma a skoro pěti venku. A vysoko nad návštěvností dalších týmů ligy ční i čtvrtý Baník. Na ten v Ostravě chodí téměř stejný počet jako na Viktorii a venku dokonce téměř sedm a půl tisíce lidí.

Tyhle celky tedy mohou hodně výrazně poznat, jaký je rozdíl mezi podporou plných tribun a prázdných ochozů – on totiž zvyk je, jak známo, železná košile.

Ovšem i mezi nejpopulárnějšími celky soutěže se dá zapolemizovat, že méně může být někdy více. Třeba sparťané, kteří za sebou mají období dlouhého trápení a hledání, velmi dobře vědí, co dokáže nespokojený "kotel". Což samozřejmě může mít vliv na uvolněnost hráčů...

Takže tady by mohlo nyní zafungovat to, co prohlásil před nedávným restartem Bundesligy fotbalový císař Kaiser Franz. "Znal jsem mnoho fotbalistů, kteří na tréninku čarovali, a při zápase už to před spoustou diváků nedokázali zopakovat. Takže pro ty to teď bude výhoda," konstatoval legendární Franz Beckenbauer a je těžké si myslet, že zrovna on neví o čem mluví.

Od pátého místa v průměrné návštěvnosti, na němž jsou České Budějovice (doma: 4600 a venku: 5500), už padá počet diváků strmě dolů až k předposlednímu Jablonci a poslední Příbrami, které jsou s domácí návštěvností jako jediné v soutěži těsně pod hranicí tří tisíc lidí.

Takže se uvidí, komu bude vlastně nejvíc scházet dvanáctý hráč, za něhož je právě podpora fanoušků považována, a komu naopak může třeba i trochu pomoci.

Takže je další faktor ve hře. Ale hlavní je, že už fotbal není jen na playstationu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články