Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: Dočkalův návrat potěšil Spartu i fotbal, jen Kangu asi ne

Plná Letná, skvělá atmosféra, pěkný fotbal a tři body. Přísní fanoušci asi nejpopulárnějšího českého klubu přestali odvolávat trenéra Ščasného a začali fandit Spartě. A ta jim to vrátila. Dala Baníku tři góly, a i když brzy prohrávala a půl hodiny před koncem pak přišla o vyloučeného stopera Štětinu, nakonec zvítězila. A hlavně, ten fotbal měl smysl a dalo se na něj koukat.

Bořek Dočkal po vítězství nad Baníkem
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

Kde se vzala ta změna a kdo za to všechno může? Faktorů je víc, ale spouštěcí element jen jeden – Bořek Dočkal. Po dvou letech ve světě se kapitán národního týmu vrátil do svého klubu ke spokojenosti všech. Zkušený špílmachr si vyzkoušel, co znamená zahraniční angažmá, poznal svět a zajistil rodinu – takže teď má klid na fotbal. A Sparta ho prodala podstatně dráž, než opět koupila. A fanoušci? Ti mají zase ke komu vzhlížet.

Dočkal si dokázal poradit s tlakem, který na něj v roli spasitele byl, s elegancí sobě vlastní. I když chyby na kráse by se hlavně kvůli dlouhé herní pauze našly, například když před prvním gólem Baníku zbytečně na polovině hřiště ztratil míč. Ale když pak před třetím gólem letenského celku, který už hrál v deseti, ideálně a hlavně pohotově našel nabíhajícího Drchala, bylo všechno zapomenuto.

Najednou i ta radost při oslavě gólů byla větší, přirozenější, šťastnější. Vypadá to, že sparťanská parta zase má správného vůdce a fanoušci hráče, s nímž se mohou identifikovat, kterému věří a za kterého se mohou postavit. To se samozřejmě může také rychle změnit, ale Dočkal to ví a myslím si, že je psychicky dost silný i na to, když přijdou horší časy.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus: Jaká byla Dočkalova premiéra a jak vybírá Slavia sestavu?

Už tak jistě nevím, jak je s Dočkalovým návratem spokojený Guélor Kanga, který přišel o post vůdce týmu, a dokonce i o místo v sestavě. Problémový technik z Gabonu má nesporné fotbalové plusy, ale také lidské minusy a jedno bez druhého znamená, že to dohromady nefunguje dokonale.

Takže se zdá, že místo na lavičce mu nejspíš vydrží. Což bude patrně jako jeho konec ve Spartě, protože ani zdaleka není typem, který by se podřizoval kolektivu, a na hřišti vedle sebe si jej asi dokáže představit spíš Dočkal než on sám. Trenér Ščasný jej dokonce v posledních zápasech střídal půl hodiny před koncem, protože neplnil to, co od něho chtěl. Spartu tak může těšit fakt, že Kangova cena, který přišel před rokem za pětadvacet milionů korun, je podle odborného webu Trasnfermarkt.de odhadována na tři a půl milionu eur.

Vypadá to, že ve Spartě konečně svítá na lepší časy. Mix zkušenosti a mládí i domácích a zahraničních hráčů v týmu začíná vyznívat příznivě pro Spartu i pro fotbal. Zdá se, že po mnoha krocích vedle se přece jen majitel Daniel Křetínský trefil při výběru Tomáše Rosického na postu technického ředitele, i když mnozí říkali, že by měl zatím ještě jako funkcionář nabírat zkušenosti. A selekce kádru také přinesla pozitiva.

Bořek Dočkal
zdroj: ČTK autor: David Šváb

Dočkalův návrat by měl završit rekonstrukci týmu, který před nedávnem rozmetal na kousky experiment s italským trenérem Stramccionim, ale jestli všechno půjde tak rychle, jak si ve Spartě přejí, se teprve ukáže. Zvláště když teď jedou Dočkal a spol. do Liberce a pak je čeká doma Plzeň.

Každopádně se konečně zdá, že jeden z pilířů českého fotbalu zase nalézá správnou cestu, a to těší všechny. Dokonce i některé zaryté slávisty. "To, co Sparta předváděla, mě vůbec netěší. Měla by se s námi tahat o titul. Mám rád, když jsou věci na svém místě," řekl mi nedávno jeden z nich.

Jak dlouho bude ještě trvat, než ze Sparty budou mít soupeři opět respekt jako za starých časů, kdy se tradovalo, že cestou na Letnou po D1 už na předměstí Prahy v Průhonicích prohrávali 0:2, je ale jen na ní. Nicméně, zdá se, že směr konečně chytila správný.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články