Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

BLOG: Derby nevyhrála jen Slavia, silnou Spartu potřebuje

Je po derby. Slávisté po výhře 2:0 jásají, sparťani jsou zklamaní, ale celkově je to pozitivní zpráva pro celý český fotbal. Sešívaní totiž dokázali sobě i ostatním, že vítězná nálada v Edenu zůstává, a Letenští potvrdili, že se vrací na pozice. Nicméně liga je rozhodnutá, i když to trenér Jindřich Trpišovský odmítá: "Udělali jsme důležitý krok, ale rozhodnuto ještě podle mě není." Podle mě tedy rozhodnuto je a Trpišovského sparťanský protějšek Pavel Vrba to vidí podobně: "Rozdíl už je obrovský."

Utkání Slavia Praha - Sparta Praha
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Nechci rozebírat co by kdyby a myslím, že už ani parta z Letné, která ztrácí sedmnáct bodů, i když má dva zápasy k dobru, se procentem pravděpodobnosti moc nezaobírá. Hlavní je, jakou realitu derby nastolilo. A klady jasně převažují, i když chápu, že ortodoxní vyznavači rudých dresů to mohou vidět o tři body jinak.

Slavia před odvetou s Arsenalem v boji o semifinále Evropské ligy opět ukázala, jak silná je její touha vítězit. A když to třeba nejde hned od začátku, tak si Trpišovský o přestávce hráče srovná a ti už snad ani prohrávat neumějí. Jsou ochotní se o výsledek porvat a je dobré vědět, že jim stačí fotbalové zbraně. Proto se ve Vršovicích nálada před odvetou s anglickým velkoklubem určitě ještě zvedla.

Derby řešil i nový Fotbal fokus podcast:

Zkrátka červenobílá síla. Ta pozvedá úroveň ligy vezdejší a pomáhá na nohy i koeficientu fotbalového Česka, za což by další ambiciózní týmy v nejvyšší soutěži měly poslat do Edenu děkovný dopis, protože tím se zvětšuje i jejich šance na kousek z evropského pohárového krajíce.

A Sparta? Ta sice nevyhrála už třinácté derby za sebou, ale hlavně v první půli předvedla, že se její klikatá cesta k úspěchu začíná slušně narovnávat. A to je konečně pozitivní zpráva po letech temna. To nastalo poté, co se snaha italského kouče Andrey Stramaccioniho o přeměnu českého klubu v klub evropský změnila v totální destrukci. "Bude trvat pár let, než se tohle dá do pořádku," předpovídal před třemi lety Ladislav Vízek a nejsem si jistý, jestli nepočítal s ještě delším časovým intervalem.

Na krátkou vládu italského trenéra na Letné nejspíš kromě fanoušků Sparty dodnes s hrůzou vzpomínají i finanční poradci majitele klubu Daniela Křetínského.

A když sílí Sparta, pomáhá to i Slavii a naopak. A to, že dva jsou pořád víc než jeden, si obhájím i já, který matematiku moc nemusí. Podle většiny odborníků totiž silná Slavia potřebuje silnou Spartu. Zvlášť když například Viktoria Plzeň je stále na rozcestí a nikdo nedokáže odhadnout, kterým směrem vyrazí.

Potěšila mě i skutečnost, že na rozdíl od některých minulých derby, v nichž se z fotbalu stávala kopaná, se v neděli hrál fotbal. Ten tak vyhrál společně se Slavií, ale tvrdím, že spokojení mohou být vlastně všichni.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články