Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

BLOG: Bude z týmu Mladé Boleslavi štika ligy? Nakročeno k tomu má slušně

Časy se mění. "Dokázali jsme to urvat silou vůle," řekl po vítězné přestřelce se Spartou (4:3) Muris Mešanovič, který tři góly Mladé Boleslavi dal a na vítězný nahrál. A právě síla vůle je podle mého největší novinkou v boleslavském fotbalovém slovníku.

Fotbalisté Mladé Boleslavi se radují z gólu v Šymkentu
zdroj: PR autor: FK Mladá Boleslav/Jiří Koros

Ten tým mi totiž vždycky připadal divný, i když za patnáct let v lize je jeho průměrným umístěním šesté místo – jednou byl dokonce druhý (2005/6), dvakrát třetí a čtyřikrát čtvrtý. Přesto jsem měl pocit, že mančaft v Boleslavi nemá srdce.

Fotbalisti, kteří tu byli, často vypadali, že si jen přišli zahrát – vydělat nějaké peníze ve slušně situovaném klubu a tím to zhaslo. Konec, finito – žádné větší ambice. Občas se sice zadařilo, ale "přes závit" se tady nechodilo. Nebudeme si přece trhat žíly – jako bych slyšel ze stadionu, ležícího nedaleko škodovácké fabriky. Nemusí to být pravda, ale ten dojem jsem z toho z týmu vždycky měl. A jediná porážka v tomto ročníku 0:3 na Bohemians ve druhém kole napovídala, že fotbalové střídavě oblačno tu bude pokračovat.

Poslechněte si Fotbal fokus podcast mimo jiné o galapředstavení v Mladé Boleslavi.    

Před začátkem ligy mi František Komňacký, trenér se zkušenostmi ze zahraničí i od reprezentace, do ankety řekl, že za jednoho z možných černých koní soutěže považuje právě Mladou Boleslav kvůli kádru a hlavně kvůli trenéru Jozefu Weberovi. Ten tu byl už v minulé sezoně, říkal jsem si a nečekal, že se něco změní, ale zdá se, že jsem se zmýlil.

"Byli jsme dostatečně agresivní a po vyrovnání jsme se vždycky z nějaké situace dokázali prosadit a šli zpět do vedení," konstatoval po utkání spokojený kouč boleslavského celku, i když přiznal, že poté, co Sparta potřetí v zápase vyrovnala skóre, už myslel spíš na to, aby jeho celek udržel remízu.

Jenže místo toho přišla v nastaveném čase vítězná trefa. Slavná přestřelka u O.K. Corallu byla zapomenuta a alespoň pro Mladou Boleslav a přilehlé okolí tuhle legendu Divokého západu nahradila nedělní fotbalová bitva. Bojovnost začíná mít v týmu kolem Marka Matějovského konečně své místo, celek získal ducha.

Stanislav Levý, bývalý reprezentant a nyní kouč, nevidí boleslavskou obrodu až do takové míry, že by mohla ohrožovat absolutní špičku ligy. "Na to tu nemají dost široký kádr," řekl a dodal: "Vidím to spíš na boj o čtvrté až šesté místo."

Uvidíme? Každopádně je Boleslav slušně rozjetá a s jejím zázemím by to podle mě mohla dotáhnout i výš. Vždyť kdo by to před pár lety řekl do Plzně? Zkrátka, nechme se překvapit, jestli ta přeměna "divného týmu" nebude mít jen jepičí život a v tuzemském fotbalovém rybníce se zabydlí další štika. K tomu může boleslavský celek udělat další krok už ve čtvrtek v odvetě předkola Evropské ligy s rumunským FCSB.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články