Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Baník, Baník a zase Baník. Fleišman věří, že na fanoušky platí hlavně poctivý fotbal

Jiří Fleišman hraje už druhou sezonu za Baník Ostrava a za poměrně krátkou dobu si dokázal získat srdce tisíců tamních fanoušků. Čtyřiatřicetiletý obránce má speciální klubovou minulost. Dosud totiž prošel čtyřmi kluby s jedním názvem – Baník. "Jsem za to rád. Aspoň v něčem to mám unikátní," směje se.

Jiří Fleišman
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Fleišman začínal s fotbalem v Baníku Souš. Poté se přesunul do Baníku Most a hrával i za Baník Sokolov. "Osobně jsem to vůbec netušil. Až když se to pověsilo někam na internet, začal jsem o tom přemýšlet," říká.

Ještě než zakotvil v Baníku Ostrava, vyzkoušel si také angažmá v Liberci. Se Slovanem vyhrál v sezoně 2011/12 nejvyšší soutěž a o dva roky později přidal i triumf v domácím poháru. Pod Ještědem si zároveň vyzkoušel Evropskou ligu.

Až do loňského ledna působil tři roky v Mladé Boleslavi, z ní už pak vedly Fleišmanovy kroky právě do Ostravy. "To je asi nejvíc z Baníků, kterými jsem prošel, a je to asi ten poslední Baník, který zažiju," líčí vytáhlý ofenzivní obránce.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Extra

Fleišman si vyzkoušel angažmá ve dvou oblastech severu republiky, kde nebyl vždy snadný život. "Jsem klasický Mostečan. Lidi, co mě znají, mohou posoudit. A klasický Ostravák, když se podívám na kluky, tak je to hodně podobné. Taky se snažím říkat všechny věci na rovinu a nechci to nějak odkroužit."

Ani Fleišmana tak nemohl minout fenomén posledních dvou měsíců, jímž se stal právě skončený komediální seriál České televize Most!. "Hodně se u něho bavím. Kolem Severky jsem procházel jako mladý na Baník Souš, který je tři sta metrů od toho. Kousek mám babičku. Pak u kulturního domu Medúza, na něj koukám z okna u rodičů. Místa ze seriálu znám všechna," přiznává.

Krátce po svém příchodu do Ostravy loni v zimě se stal Fleišman jednou z hlavních postav týmu, který v tu dobu bojoval o záchranu. A nakonec úspěšně. Náročné ostravské fanoušky si okamžitě získal svými srdnatými a poctivými výkony.

Jiří Fleišman
zdroj: ČTK autor: Černý Vít

"Fanoušci mě berou a jsem za to strašně rád. Fotbal chci hrát pro ně, ať jsem byl v jakémkoli manšaftu. Snažím se do toho dávat maximum," tvrdí Fleišman. Sebekriticky přiznává, že nikdy nebyl fotbalista s talentem od pánaboha. "Všechno to mám vydřený," dodává.

Věří, že fanoušky si hráč získá hlavně poctivou prací. "První zápas bylo na Baníku 11 tisíc lidí. Bylo to pro mě něco neuvěřitelného. Lidi tady tolik fandí, že to člověka na hřišti strhne a úplně jinak se mu hraje. Dostal jsem jinou chuť do práce a strašně mě to baví," líčí spokojeně.

Teď má sice s týmem za sebou ligovou porážku 2:3 na Spartě, už v pátek ale Fleišmana, který by neměl chybět v základní sestavě, čeká domácí zápas proti Zlínu. Baník s ním v lize čtyřikrát po sobě neprohrál. Zlín navíc vyhrál jediné z dvanácti ligových utkání v Ostravě.

Jak Baník obstál ve šlágru na půdě Sparty? Více ve Fotbal fokus podcastu:

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články