Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Až dva roky bez fotbalu. Qosemu hrozí za napadení rozhodčího vysoký trest

Zatímco Jan Kliment nebo Václav Jemelka se Plzni jako letní posily povedli, Kristi Qose se naopak ukazuje jako velký krok vedle. Albánský záložník se nedokázal v A-týmu prosadit a při výpomoci třetiligovému "béčku" se postaral o ostudu. V utkání na hřišti Admiry Praha po vyloučení za strčení do protihráče neudržel nervy a zezadu povalil na zem hlavního sudího Marka Pilného, za což může v krajním případě od disciplinární komise dostat až dvouletý zákaz činnosti.

Kristi Qose (vlevo) na tréninku Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Qose se v 63. minutě za stavu 1:1 dostal do rozepře s domácím Janem Martinicem. Sudí mu chtěl nejprve dát žlutou kartu, ale ještě než ji udělil, srazil albánský záložník kapitána Admiry na zem. Od Pilného vzápětí dostal červenou kartu. Rozhodčí nechtěl o verdiktu diskutovat, otočil ze zády, načež ho Qose rukama strčil a povalil na zem. Utkání se navzdory inzultaci sudího dohrálo a Admira zvítězila 3:1.

"Hrubé nesportovní chování - hráč prudce úmyslně strčil do soupeře oběma rukama do oblasti hrudníku v přerušené hře, přičemž došlo k pádu hráče domácích na hrací plochu. Následně po udělení červené karty hráč hostí prudce úmyslně strčil oběma rukama do oblasti zad rozhodčího, přičemž došlo k pádu rozhodčího na hrací plochu," uvedl v zápise o utkání sudí Pilný, který byl v roce 2016 za to, že se coby čtvrtý rozhodčí podílel na řízení ligového zápasu v Příbrami pod vlivem alkoholu, vyloučen z FAČR. Do asociace se však již vrátil.

Qoseho podle všeho nemine vysoký trest. V disciplinárním řádu hrozí hráči, který napadne rozhodčího zákaz činnosti až na šest měsíců a pokuta až 50 tisíc korun. Pokud by disciplinární komise usoudila, že šlo o zvlášť hrubé napadení, mohla by Qosemu v krajním případě uložit trest až na dva roky, případně i pokutu až do výše 100 tisíc korun.

Jelikož třetí liga není profesionální soutěž, o výši trestu bude rozhodovat disciplinární komise Řídící komise pro Čechy a ne orgán Ligové fotbalové asociace. Trest se ovšem přenáší i do prvoligových zápasů. Disciplinárka dnes s Qosem, podobně jako s dalšími vyloučenými hráči z víkendového kola, zahájila řízení, nejbližší zasedání má ve středu.

Disciplinárka Řídící komise pro Čechy už v minulosti za inzultaci rozhodčího uložila maximální dvouletý trest, který v roce 2017 dostal někdejší reprezentant Radek Šírl. Bývalý hráč Petrohradu tehdy nejprve strčil do asistenta a poté udeřil hlavního sudího. Na rozdíl od nedělního zápasu plzeňského "béčka" byl tehdy duel Šírlových divizních Zbuzan předčasně ukončen a posléze zkontumován.

Qose na rozdíl od 2. a 3. předkola kvalifikace Ligy mistrů chybí na soupisce Plzně pro závěrečné play-off o účast ve skupině proti Karabachu. Viktoria nastoupí v úterý k domácí odvetě po remíze 0:0 z prvního duelu.

"Tu situaci (proti Admiře) jsme samozřejmě viděli a řešíme ji. Kristi Qose není v nominaci na tento zápas (s Karabachem), teď se s A-týmem nepřipravuje. Vyjádříme se k tomu až po odvetě s Karabachem," řekl mluvčí Viktorie Václav Hanzlík.

Qose přišel do Plzně v létě po vypršení smlouvy v Karviné. Sedmadvacetiletý středopolař si dosud za úřadující českého mistra připsal tři starty, z toho pouze jednou v základní sestavě. Od začátku nastoupil jen v utkání druhého ligového kola proti Pardubicím, ale v poločase byl střídán a od té doby už ho trenér Michal Bílek nevyužil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články