Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Ve finále se Švédy musíme být trochu lepší než ve skupině, říká Forman

Už čtvrtou velkou medaili od roku 2019 získá florbalový reprezentant Filip Forman. Po dvou zlatých kovech z juniorského mistrovství světa a loňském bronzu na seniorském šampionátu v Helsinkách může stejně jako Matěj Havlas po semifinálové výhře nad Švýcarskem 11:3 v neděli zaútočit na další milník.

Filip Forman
zdroj: ČTK / PR / Český florbal autor: Reichová Barbora

"Rozhodně je to nová věc. Stalo se to podruhé v historii. Nechceme nad tím moc přemýšlet," řekl Forman poté, co česká reprezentace postoupila podruhé do finále světového šampionátu. V roce 2004 také v Curychu a Klotenu získali Češi stříbro. Zopakují si souboj se Švédy, což ani sami hráči hned po utkání nevěděli. Výsledek souboje obhájců triumfu v semifinále s Finy při soustředění na zápas nevnímali, přestože byl už dávno dohraný.

"Soustředíme se na to, s kým budeme hrát, teď jsme se dozvěděli, že to jsou Švédi. Připravíme se na ně líp než ve skupinové fázi, kde to byla remíza. Ale je nám úplně jedno, jestli to jsou Švédi, nebo Finové," prohlásil Forman a doufá, že první velká výhra nad Švédskem už přijde.

"Platí na ně pořád to samé. Máme skvělou detailní přípravu od (asistenta trenéra) Pavla Bruse, ale musíme být trochu lepší než ve skupině, kde jsme byli trochu ustrašení. Švédové budou asi trochu naštvaní po svém semifinále, kde nepředvedli dominantní výkon, podle mě nás budou chtít rozdrtit od začátku," uvedl Forman, který si v semifinále připsal tři body za dvě branky a asistenci.

"Jako jsme ze začátku měli problém se švýcarským presem, tak ten švédský přijde od první minuty, tak musíme být připravení. To je vlastně dárek pro nás, že se dostaneme po celém hřišti, můžeme hrát jednoduché balony dopředu a tvořit přečíslení," řekl Forman.

Sebevědomý výkon, který vyústil v historicky nejvyšší výhru nad Švýcary ve vzájemných soubojích, podtrhl v jednu chvíli i trojitou otočkou. "Bylo to trochu stupidní ze začátku, chtěl jsem z té první otočky hledat Pepu Rýpara, ale všiml jsem si, že byl obsazený, tak jsem udělal ještě jednu. Naštěstí jsem neztratil balonek, tak jsem rád. Myslím, že to občas může překvapit, ale nemělo by se to moc vyskytovat v té hře," usmíval se Forman.

Ale ukázat Švýcarům jakýmkoli způsobem sebedůvěru bylo jedním z cílů. "Určitě jsme řešili, že celá hala bude ve švýcarském duchu, bude se snažit nás dostat tím pod tlak. A myslím, že jsme z nich úplně vysáli energii tím, jak jsme dávali Švýcarům góly. I těmi věcmi, že ukážeme sebevědomí, to tým i diváky trochu shodí dolů. Na konci zápasu bylo ticho a byli slyšet jen čeští fanoušci," podotkl Forman.

Euforii ze semifinálové výhry slavili Češi před početnou skupinkou svých příznivců ve Swiss Life Areně, zaplněné 11 254 diváky. "Bylo to úžasné. Bylo tady i víc lidí než na čtvrtfinále se Slovenskem, možná celý sektor pro nás. Myslím, že opařená švýcarská hala byla naprosto unesená tím, jak lidi fandili. Myslím, že přeřvali celý zbytek haly. Češi jsou úžasní, jsem rád, že jsou tady naši blízcí," podotkl.

Podpora z rodiny pro něj byla při pátečním čtvrtfinále se Slovenskem překvapením. "Tajně přijela máma s přítelkyní. Zjistil jsem to až ve čtvrtfinále, kdy mi to Mára Beneš řekl, že tam jsou, protože přijely s jeho rodinou, tak jsem byl hrozně rád," dodal Forman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články