Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Švédové do toho šlápli úplně jinak. Finále s Finy by bylo o něčem jiném, řekl Havlas

Navázat na famózní remízu ve skupině s florbalisty Švédska se českému výběru ve finále mistrovství světa nepovedlo. Lvi si znovu nechali utéct vstup do utkání a na odlišný herní projev Seveřanů již nestačili. I tak ale hodnotí stříbrné medaile pozitivně, stejně jako slibnou budoucnost.

Ačkoliv český florbalový výběr zopakoval na mistrovství světa po osmnácti letech historické finále, zlomit severské krále a čerstvě desetinásobné šampiony ze Švédska se jim nepodařilo. I přes vzájemnou remízu 3:3 v základní skupině turnaje podlehli v boji o titul vysoko 3:9.

Finálové utkání se přitom hrálo ve stejném duchu. "Znovu nám utekl začátek. Tentokrát jsme se ale nedokázali vrátit. Švédové si to pohlídali a byli více produktivnější," řekl český útočník Matěj Havlas, který si po dvojitém juniorském zlatu připsal první cenný kov i v seniorské reprezentaci.

Příčinou odlišného výsledku byl dle něj primárně švédský přístup k zápasu. "Švédové do toho šlápli úplně jinak," porovnal. Roli v jejich výkonu mohl hrát i fakt, že Švédům jejich 14. finále na šampionátu málem uteklo. Semifinálový duel s Finy totiž rozhodli florbalisté "tre kronor" až v samostatných nájezdech (4:3).

Havlas připustil, že finský celek by teoreticky českému výběru v bojích o zlato mohl sednout lépe. "Švédi měli letos kádr kvalitnější i zkušenější. Finové jsou v takové obměně. Zápas by ale vypadal úplně jinak. Finové mají jiný styl obrany, nehrají tak intenzivně a na risk. Možná by to bylo nudnější finále z pohledu gólů, ale nám by to sedělo více," vysvětlil útočník pražského Tatranu.

Semifinálovou euforii Čechů utnuly se Švédy přísnější verdikty

Na výsledek finále šampionátu konaném ve Švýcarsku se do jisté míry podepsala i dvojice domácích rozhodčích. "Připravovali jsme se na to. Oproti semifinále ten metr byl jiný, švédští rozhodčí to nechali hrát. Jakmile ve finále došlo ke kontaktu, tak se to pískalo, což nám moc nepřidalo. Zápas jsme ale nezvládli my, nezpůsobily to domácí Švýcarky," řekl český brankař Lukáš Bauer.

Ten se na šampionátu podruhé v kariéře zasloužil o cenu nejlepšího gólmana turnaje. Přiznal ale, že co se týče medailových oslav, užil si více loňský bronz z Finska. "Jsme nastavení, že poslední zápas turnaje chceme vyhrát. Letos se to nepovedlo, tak ta atmosféra po zápase byla trošku smutnější," okomentoval Bauer.

Novou spolupráci s hlavním trenérem vnímá jako krok kupředu. Pochvaloval si hlavně komunikaci, ve které to v minulých letech v českém týmu drhlo. "Od začátku vše pobíhalo velmi otevřeně. Jak týmově, tak individuálně měl každý danou svoji roli a to podle mě pomohlo nejen v tomto turnaji, ale i v ročním cyklu," prozradil. 

Do pozice hlavního kouče se dostal Jaroslav Berka, jenž dva ročníky po sobě vedl i juniory. Někteří z nich pod ním letos startovali i na světovém šampionátu. Věkově velmi mladému celku českých florbalistů se tak v následujících letech dost možná podaří zlomit další historický milník.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články