Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Spekulovalo se o převratu v reprezentaci, ale ten tým to dokázal urvat, řekl Forman

Jsou to vítězné tipy. Ke dvěma zlatým medailím z juniorského světového šampionátu přidali i bronz ze seniorského mistrovství světa. Florbaloví útočníci Filip Forman z Bohemians a Matěj Havlas z Tatranu Střešovice se ve výběru kouče Peteriho Kettunena objevili stejně jako pět dalších šampionů kategorie do 19 let z roku 2019 či letoška z Brna. Oba věří, že omlazený tým má velkou perspektivu a bude útočit i na nejvyšší mety.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Bronzový úspěch florbalistů

Forman s Havlasem mají ze všech šampionátů, kterých se zúčastnili medaili. "Nevím, kam přesně to řadit, ale pro mužský florbal je to po sedmi letech medaile, takže to stavím vysoko. Ale netroufám si to srovnávat, protože každá ta skupina je jiná a bylo by nemístné něco stavět před něco jiného," řekl Havlas.

"Nechtěl bych říct, že je to míň nebo víc než juniorské mistrovství. Je to pro mě úplně na stejné úrovni, ať je to bronzová nebo zlatá. Pokaždé jsme ji získali týmovou prací," prohlásil Forman, který byl kapitánem juniorské reprezentace při obhajobě titulu v Brně.

Kouč Kettunen dovedl českou reprezentaci k prvnímu medailovému zisku od bronzu z roku 2014 s výběrem s jedenácti nováčky na mistrovství světa. Pouze kapitán Tom Ondrušek, který hrál už na pátém šampionátu, měl medaili. Žádný jiný hráč před startem v Helsinkách nebyl na více než dvou MS.

"Řekl bych, že jsme ukázali lidem v Česku a expertům, kteří nám nevěří, že dokážeme hrát s tou nejvyšší špičkou. I když byly možná nějaké spekulace o převratu v reprezentaci a že tady nemáme nejlepší hráče, tak ten tým to dokázal urvat a v Praze ne," prohlásil Forman a připomněl čtvrté místo z domácího šampionátu v roce 2018.

Během cyklu přípravy na šampionát v Helsinkách, který byl kvůli koronavirové krizi nakonec z loňska přeložen na letošní rok, odmítlo pod Kettunenem hrát několik reprezentantů včetně kapitána Matěje Jendrišáka. Skončili i asistenti Milan Fridrich a Pavel Brus.

"Jsem rád, že tým potvrdil, že na to má a není to jen nějaká sebranka zbytku z Česka, který to přijel odehrát. Je to mladý tým s jedenácti nováčky na mistrovství světa. To je dobrá zpráva pro český florbal," podotkl devatenáctiletý Forman.

Juniorskými šampiony z roku 2019 jsou i útočníci Filip Langer s Matyášem Šindlerem a obráncem Dominikem Benešem, v srpnu byli v kádru bek Lukáš Punčochář a forvard Adam Hemerka.

"Nikdy se to nestalo, že by se mistrovství hrála takhle blízko sobě. Já a kluci z juniorky jsme si mohli zahrát obě, což je pro mě neuvěřitelné. Ještě získat na obou medaili je něco neskutečného. Jsem hrozně rád, že to finští organizátoři dokázali postavit tak, aby tu mohli být diváci a viděli to. Po florbalové stránce to bylo nejvydařenější období mého života, rok 2021 byl pro mě opravdu super, ale je to trošičku zkažené tou koronou, která strašlivě trápí," řekl Forman.

"Udělali jsme další úspěch s klukama, s kterými jsme na něj dosáhli už v předešlých letech. A samozřejmě i těmi dalšími. Uvidíme, co bude v dalších letech. Nedá se to říct, ale věřím, že perspektivu do budoucna máme a že to tam pošleme," řekl Havlas.

Už u toho nebude Kettunen, který po zisku bronzu ohlásil konec trenérské kariéry. Hlavním kandidátem na jeho pozici byl mohl být Jaroslav Berka, který juniory dovedl k obhajobě zlata v Brně a v Halifaxu byl asistentem Jiřího Jakoubka.

Havlas věří, že po medailových úspěších žádné uspokojení nehrozí a už za rok ve Švýcarsku se bude chtít česká reprezentace posunout výš. "Třetí místo je fajn, zároveň ještě nejsme mistři světa, takže je co pilovat, ale zároveň na čem stavět. Takže vzhůru do práce," dodal devatenáctiletý talent Tatranu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články