Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Sladké vítězství, užívala si brankářka Christianová vendetu za "zázrak v Neuchatelu"

Druhou výhru v jubilejním desátém vzájemném utkání na mistrovství světa proti Švýcarsku oslavily v sobotu české florbalistky a oplatily soupeřkám dva roky starou semifinálovou porážku 6:7 z Neuchatelu. Brankářka Jana Christianová po úspěšném vstupu do turnaje (5:2) doufá, že národní tým bude v Uppsale bojovat o medaile.

Isabelle Gerigová ze Švýcarska a česká brankářka Jana Christianová
zdroj: Český florbal autor: Flousek Martin

"Pro vítězství jsme si přišly. Nikdo nepochyboval o tom, že bychom neměly vyhrát. Byl to ale těžký začátek turnaje - střel bylo strašně málo z obou stran, což je takové nevděčné, ale jsem ráda, že jsme se nakonec rozstřílely a holky daly důležité góly. Takže sladké vítězství," řekla Christianová, která k úspěchu pomohla 11 úspěšnými zákroky.

Za stavu 4:2 čelila gólmanka Chodova trestnému střílení Isabelle Gerigové, která neuspěla. "Na nájezdy si moc nevěřím, je pro mě utrpení je chytat. Měli jsme s trenérem gólmanek plán, jak na hráčku vyzrát, což se povedlo. Ona to navíc trochu zkazila, takže pak už to pro mě bylo jednodušší," komentovala jeden z klíčových okamžiků. Češky v semifinále minulého MS v Neuchatelu ztratily se Švýcarkami vedení 6:1 a prohrály 6:7 v prodloužení.

V závěru třetí třetiny tehdy inkasovaly během 79 sekund čtyři branky v power-play, v sobotu se jim je podařilo ubránit. "Pokud by se nám to nepovedlo znovu neubránit, tak už by to byla opravdu ostuda. Všichni víme a máme v hlavách, co se stalo na minulém šampionátu, a už to nesmíme opakovat," prohlásila Christianová.

Dosud jediným českým úspěchem proti Švýcarsku na MS bylo vítězství 3:2 z duelu o bronz v St. Gallenu z roku 2011. Christianová u jediné medaile v historii nechyběla a ze současného kádru u ní byly také obránkyně Hana Koníčková a kapitánka Eliška Krupnová.

Christianová by byla ráda, pokud by výhra nad Švýcarskem opět vedla k úspěšnému turnaji. "Uvidíme, kam se dostaneme. Doufám alespoň v bronz, ale chtěly bychom mířit také výše." 

V základní skupině nastoupí Česky v pondělí proti Polsku, v úterý proti Lotyšsku a budou v roli favoritek hájit první místo ve skupině. "Budou to úplně jiné zápasy, více si zahrajeme na balonku, protože to budeme my, kdo bude muset tvořit hru a soupeř bude hrozit z protiútoků. Musíme ukázat, že umíme proměňovat šance, s tím byl ještě trochu problém, musíme být stoprocentní. A myslím si, že to půjde," dodala Christianová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články