Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Každý zápas se Švédy je pro nás velkou motivací, říká Rýpar před bojem o první místo

Čeští florbalisté zvládli bez bodového zaváhání na úvod mistrovství světa v Curychu a Winterthuru duely s Lotyšskem (6:3) a Německem (8:6) a těší se na souboj o prvenství ve skupině B s úřadujícími mistry světa Švédy. Univerzál Josef Rýpar z Linköpingu věří, že by současný tým mohl už na devátý pokus poprvé favorizované Seveřany na světových šampionátech porazit. Přímý přenos utkání Švédsko – Česko sledujte v pondělí od 17:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi v sezoně Švédy zdolali. Proč to nezopakovat? říká Delong

"Neřekl bych, že se soustředíme vyloženě na tento zápas, ale každý se Švédy je pro nás velkou motivací. Tým je hladový a my se budeme snažit udělat maximum, abychom vyhráli," řekl Rýpar po duelu s Němci, v kterém Češi vedli už 8:1, ale dovolili v závěrečném dějství soupeři zkorigovat výsledek na 6:8.

"Byla opět laciná vyloučení a ukázalo nám to, že nefungují speciální situace jako oslabení. Možná lehce pozitivní je, že to přišlo na začátku turnaje v zápase s Německem, ale jinak byl zápas v naší režii. Pět na pět jsme hráli dobrý florbal, první třetina trochu vlažná, ve druhé rozjeli brankostroj, soustředili jsme se na to, abychom víc ohrozili branku, to fungovalo. Ale oslabení nám nefungovalo," shrnul Rýpar.

K vítězství přispěl dvěma góly a celkem skóroval na turnaji ve dvou zápasech třikrát, přestože nastupuje v obraně. "Samozřejmě jsem spokojený, že dávám góly, to chce každý hráč, to je určitě důležité, zvedne to sebevědomí. Ale pro mě je důležitější týmový výkon než individuální statistiky. Byl bych radši, kdybychom zápas zvládli s přehledem bez oslabení, vyměnil bych ho za góly," uvedl.

Věří, že se Švédy tým ukáže kvality, a cítí, že respekt Seveřanů k české reprezentaci se zvyšuje. "Myslím, že se to hodně změnilo v posledních dvou třech letech i díky tomu, že junioři vyhráli dvakrát mistrovství světa, což získalo velký kredit ve Švédsku. I teď jsem četl pár internetových magazínů, že počítají s Českem na nejvyšší příčky. Určitě nás nepodcení a budou do toho šlapat," podotkl devětadvacetiletý odchovanec Hranic a bývalý hráč Vítkovic.

Přechod z útoku do obrany mu nedělá problém. "Moderní florbal už nerozlišuje obránce a útočníky, už se ani neříká obránci, ale rozehrávači, jako v basketbalu. Jsou důležitou součástí týmu a čím má tým více univerzálů, tím lépe pro něj. Pro mě jedině pozitivum. V reprezentaci mám roli, že se mám víc zapojovat do útoku, v Linköpingu jsme víc defenzivní štít. Vyhovuje mi obojí, mám rád kombinovat útok a zahajování situací v obraně," podotkl.

Gólovou oslavu s prstem v puse věnoval domů. "Bylo to pro přítelkyni Gabču a malou Elišku. Jsou můj motor. A celá rodina, která fandí v Hluzově," řekl Rýpar. Ve Švýcarsku se ale musí obejít bez nejbližších. "Malá začíná šestý měsíc, bohužel ještě nemá pas. Jak žijeme ve Švédsku, je to trochu složitější. Samozřejmě chtěli přijet, ale sledují to doma," vysvětlil.

"Je to těžké, je mi smutno po holkách, osobní kontakt je důležitý. Ale nic závratného, je to čtrnáct dnů. Přítelkyně je na to bohužel sama, jak to nevyšlo, že by někdo z rodiny přijel kvůli dovoleným. Těším se po mistrovství zase domů," uvedl Rýpar.

Je rád, že má v sezoně čas se rodině hodně věnovat. "V Linköpingu se žije skvěle, samozřejmě chybí širší rodina, ale tím, že nepracuju na plný úvazek, tak se snažím pomáhat, co to jde. Dělám tři hodiny každý den, pak chodím domů a jsem s malou, přítelkyní a užívám si to malé děťátko, které roste jen jednou," dodal Rýpar.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články