Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jendrišák o blížícím se rekordu: Byl bych za něj rád, ale meta to pro mě není

Matěj Jendrišák se dvěma přesnými přihrávkami v duelu se Švédskem, ve kterém Češi remizovali 3:3, přiblížil už velmi blízko rekordu Radima Cepka. Ten má o jedinou asistenci více. Současný trenér juniorů Zugu si nenechal ujít vystoupení českého týmu na šampionátu, ale o možném pokoření jeho rekordů se s Jendrišákem nebavili.

Matěj Jendrišák v utkání se Švédy
zdroj: ČTK / imago sportfotodienst / Sergio Brunetti

"Zrovna s Radimem jsme v kontaktu. Bavili jsme se před zápasem i po něm. Rád jsem ho viděl," řekl Jendrišák. "Ale o rekordu jsme nemluvili vůbec. Jak znám Radima a náš vztah, myslím si, že mi to přeje. Byl bych rád, to bych nezastíral, že by mě to potěšilo. Ale pro mě to není meta," řekl autor 139 bodů a 68 gólů ze 123 reprezentačních utkání. Cepek ve 126 zápasech nasbíral 143 bodů za 71 gólů a 72 asistencí.

Jendrišák vnímá svoji pozměněnou roli ve třetí formaci a na šampionátu posun do čela českého historického pořadí nevidí reálně. "Udělat tolik bodů na mistrovství světa je někdy složitější, což může souviset i s pozicí, kterou mám. To pro mě není žádný cíl. Ani nutkání, které by mě hnalo na stránku statistik," uvedl třiatřicetiletý Jendrišák.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko – Česko

Není si ani jistý, jestli letošní MS pro něj nebude posledním vystoupením v reprezentaci. "Ani jsem o tom nepřemýšlel. Říkal jsem si, že odjedu půlrok v nároďáku, objezdím akce a budu se soustředit na mistrovství světa. Otázku jsem v sobě ani moc neotevřel. Myslím si, že s velkou pravděpodobností je třeba poslední reprezentační akce, ale řekl jsem si, že to budu řešit, jak to dopadne. A jak si sám vyhodnotím svůj přínos a výkon. Co mi to dalo a nedalo," prohlásil.

Do reprezentace se vrátil letos v květnu při kvalifikaci MS v italském Celanu pod novým trenérem Jaroslavem Berkou. Pod jeho předchůdcem Petrim Kettunenem odmítl po Euro Floorball Tour v listopadu 2019 nastupovat. Účastník šestého MS proto chyběl loni u zisku bronzu v Helsinkách.

"Tahle po letech jsem rád za tu zkušenost. Rozhodně bych neudělal nic jinak. Stojím si za tím, co jsem udělal. Nebylo to jednoduché pro mě. Ani pro Kettunena a ostatní. Ale já jsem během kauzy i potom nad tím přemýšlel 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. To mělo svoje negativní stránky. Po těch letech musím říct, že si stojím za tím, co se stalo," podotkl Jendrišák.

Hrát pod současným realizačním týmem kolem Berky je podle něj obrovský rozdíl. "Už jenom tím, že máme tady široký trenérský štáb plus spoustu lidí okolo. Snažíme se otevřeně komunikovat, hráči vědí, jak na tom jsou. Vědí, co mají zlepšit, co mají posouvat. Za mě ten model je hrozně zajímavý a i jeden z důvodů, proč jsem tady. Zajímalo mě to, chtěl jsem se něco nového naučit. A zkušenosti, jak to tady funguje, jsou pro mě přínosné i v mém věku," dodal Jendrišák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články