Florbalistky sní o domácím finále, organizátoři o diváckých rekordech

Praha – Minimálně obhájit bronzové medaile z posledního mistrovství světa v roce 2011 ve švýcarském St. Gallenu. To je cílem českých florbalistek na premiérovém šampionátu na domácí půdě, který od soboty hostí Brno a Ostrava. Češky ve svém úvodním vystoupení narazí v brněnské hale Vodova na Norsko, v základní skupině je čekají ještě Švýcarsko a Lotyšsko. Organizátoři by pak rádi zaútočili hned na několik diváckých rekordů, na které mohou dosáhnout při vyvrcholení turnaje příští týden v ostravské ČEZ Aréně. Přímé přenosy z celého průběhu turnaje přinese ČT sport a náš web.

"Cílem je medaile, snem je finále," uvedla trenérka Markéta Šteglová. Příprava českého týmu vyvrcholila minulý týden závěrečným soustředěním v Bystřici nad Pernštejnem, ve čtvrtek se hráčky vydají do Brna. "Příprava probíhala čtyři roky. Svědčí o tom i 12 hráček v současné nominaci z minulého mistrovství světa. Zapracovaly jsme na projevu hry, ten nebyl přes zisk medaile ideální. Pracovaly jsme s užším kádrem a měly jsme více akcí," doplnila druhá z trenérského tandemu Karolína Šatalíková.

"Tým se už strašně moc těší. Příprava byla dlouhá, jsme dobře připravené. Věříme, že přijde hodně fanoušků, potáhnou nás a budou naším šestým hráčem," navázala kapitánka Zuzana Macurová. Pochvalovala si závěrečnou přípravu, i když by se jí také líbila na Kanárských ostrovech, kam se vydaly mistryně světa a favoritky turnaje Švédky. "Kanáry by byly lepší. Ale myslím, že Švédky zase skolí ostravský vzduch," usmívala se hráčka mistrovského Herbadentu SJM.

Hrací model MS florbalistek:

Skupiny A a B jsou složené z výkonnostně lepších týmů a C a D z horších. V "áčku" se představí Švédsko, Finsko, Rusko a Polsko. První dva celky ze skupin A a B postoupí přímo do čtvrtfinále. V předkole play-off budou bojovat o postup třetí a čtvrté týmy z "áčka" a "béčka" s prvními a druhými celky ze skupin C a D.

Organizátoři chtějí opět posunout laťku z ženských světových šampionátů a podobně jako na MS mužů v roce 2008 v Praze a Ostravě překonat celkový rekord v návštěvnosti. Ten stanovil minulý turnaj v St. Gallenu počtem 28 190 diváků. "Rádi bychom překonali hranici 40 tisíc diváků. Byla obrovská propagace a jsou tomu nastaveny i ceny vstupenek," řekl šéf organizačního výboru Jiří Jan Jirovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalistky chtějí z domácího šampionátu medaili

Prezident ČFbU Filip Šuman: "Na mezinárodní federaci se neřeší, jestli zvládnou Češi organizaci, ale jestli bude perfektní atmosféra a mistrovství světa se zase posune dál. To se nám v roce 2008 povedlo a stejné ambice máme i teď. Doufáme, že se nám povede zbláznit fanoušky. Chceme připravit velký florbalový karneval po celých devět dnů."

Další výzvou je například rekord 4 521 fanoušků na finálovém utkání mezi Švédskem a Švýcarskem ve Västeras z roku 2009. Padnout by mohl rovněž rekord v nejvyšší tuzemské návštěvě na mezinárodním ženském zápase, 6 024 příznivců na finále mistrovství světa basketbalistek v roce 2010 v Karlových Varech.

Turnaj má rozpočet okolo 20 milionů korun. "Věřím, že finanční výsledek nebude záporný. Podle příkladů minulých pořadatelů ženský šampionát bez ztráty nebylo možné uspořádat. Já věřím, že my to zvládneme. Z veřejných peněz jde kolem 40 procent rozpočtu, největší podporu máme od města Ostrava. Strašně si toho vážíme," uvedl prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalistky se na úvod MS střetnou s Norkami

Program základních skupin MS v Brně a Ostravě:

Sobota 7. prosince:
Skupina A: 11:00 Polsko – Rusko; 14:00 Švédsko – Finsko
Skupina B: 17:00 ČESKO – Norsko; 20:00 Švýcarsko – Lotyšsko
Skupina C: 13:00 Austrálie – Maďarsko; 19:00 Korea – Slovensko
Skupina D: 10:00 Japonsko – Dánsko; 16:00 Německo – Kanada

Neděle 8. prosince:
Skupina A: 11:00 Polsko – Švédsko; 14:00 Rusko – Finsko
Skupina B: 17:00 ČESKO – Švýcarsko; 20:00 Norsko – Lotyšsko
Skupina C: 13:00 Maďarsko – Slovensko; 16:00 Austrálie – Korea
Skupina D: 10:00 Japonsko – Německo; 19:00 Dánsko – Kanada

Pondělí 9. prosince:
Skupina A: 11:00 Rusko – Švédsko; 17:00 Finsko – Polsko
Skupina B: 14:00 Norsko – Švýcarsko; 20:00 ČESKO – Lotyšsko
Skupina C: 10:00 Slovensko – Austrálie; 19:00 Maďarsko – Korea
Skupina D: 13:00 Kanada – Japonsko; 16:00 Dánsko – Německo

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články