Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Florbalistky chtějí přepsat historii a přes Švédsko postoupit do finále

Ostrava – Na těžšího soupeře nemohly narazit. České florbalistky čekají v semifinále na domácím mistrovství světa úřadující šampionky Švédky, které ještě nikdy neporazily. Svěřenkyně trenérů Karolíny Šatalíkové, Markéty Šteglové a Michala Jedličky však věří, že dokáží přepsat historii a splní si sen, postup do finále. Přímý přenos utkání sledujte od 16:45 na ČT sport nebo na našem webu.

České florbalistky
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Češky se Švédskem sehrají jubilejní 20. zápas a stále čekají na výhru, stejně jako všechny ostatní české reprezentace. Ženy dosáhly na jedinou remízu, když na konci října 2008 v Praze uhrály výsledek 3:3. Od té doby Švédkám podlehly jedenáctkrát, z toho devětkrát o pět a více branek.

Přesto florbalistky věří, že přijde den, kdy to se Švédskem vyjde. "Já doufám, že to bude v sobotu. Věřím tomu, snad i celý tým," řekla útočnice Tereza Urbánková, se sedmi góly nejlepší střelkyně českého týmu, která se naladila na semifinále dvěma hattricky za sebou proti Lotyšsku i Polsku.

Seveřanky, které na devátém světovém šampionátu útočí již na čtvrtý titul v řadě a šestý celkově, drží na šampionátech od roku 2007 vítěznou sérii. Z 18 vyhraných utkání mají skóre 246:24.

V Euro Florbal Tour Švédky drží od remízy s Finskem z dubna 2011 v kláních čtyřky nejlepších tvořené ještě Švýcarskem a Českem sérii 16 výher při impozantním skóre 123:38. "Každý den si říkám, že by nás mohly podcenit a říct si, že nás porazí pokaždé. Ale hrály jsem s nimi vyrovnaná utkání, tak si určitě nějaký videorozbor udělají," doplnila Urbánková.

Češky vědí, že k případnému překvapení by jim zápas musel dokonale vyjít. "Musíme dobře bránit a proměňovat šance z brejků. Být důrazné, nenechat se odstrčit a hrát stejně tvrdě jako ony," řekla Šatalíková.

Při posledním vzájemném klání v listopadu v Göteborgu držely Češky krok a stav 3:5 ještě do poslední minuty, kdy ale třikrát inkasovaly. "Budeme i tento zápas rozebírat. Řekneme si, co na ně platilo. Chtěly bychom na to navázat, samozřejmě bez toho finálního tlaku Švédek. Budeme ale koukat i na jejich zápasy tady, protože hrají v jiné sestavě a maličko taktiku mění," dodala trenérka.

Poslední souboj se Švédskem dodal i přes prohru 3:8 českým florbalistkám sebevědomí. "Tam rozhodly ve třetí třetině individuální chyby. Když se všechno sejde, naladíme formu a budeme hrát všechny, jak máme, mohlo by to vyjít," míní Urbánková. Dnešní trénink vynechaly pro drobné zdravotní potíže Anna Niemcová a Anet Jarolímová.

Švédská hvězda Emelie Lindströmová bude útočit na další historický rekord MS. Chybí jí jediná trefa k vyrovnaní krajanky Hermine Dahlerusové, která nastřílela 37 gólů. Lindströmová už vládne historické produktivitě se 70 body z 22 zápasů i pořadí nahrávaček s 34 asistencemi. Obě mety překonala v základní skupině v Brně.  

Je nám líto, video expirovalo.
České florbalistky se připravují na semifinálový duel proti Švédsku
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články