Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Florbalisté vstoupili do MS pohodlnou výhrou nad Německem

Čeští florbalisté v úvodním zápase mistrovství světa suverénně potvrdili roli papírového favorita a Německo porazili jednoznačně 11:0. Čtyřmi body za gól a tři asistence k vítězství přispěl Mikuláš Krbec, po třech bodech zaznamenali Filip Forman (2+1) a Filip Langer (1+2). Finové vyhráli nad Dánskem 7:0, za obhájce titulu z posledních dvou šampionátů se dvakrát gólově prosadil Eemeli Salin.

Čeští florbalisté
zdroj: ČTK/PR/Reichová Barbora/Český florbal

Brankář Martin Beneš, který je spolu s Formanem jedním z jedenácti debutantů v českém výběru na světovém šampionátu, si připsal čisté konto díky 10 úspěšným zákrokům. Další zápas v základní skupině B čeká svěřence trenéra Petriho Kettunena v neděli od 17:45 proti Švýcarsku.

"Úvodní zápas je vždy plný otázek a je vždy velmi náročný. Můžeme být po šedesáti minutách spokojení s výsledkem a s průběhem zápasu. Hra v prvních dvou třetinách nebyla úplně podle našich představ, ale ta třetí byla celkem dobrá," řekl Kettunen.

Němci prohráli všech dosavadních 13 vzájemných zápasů při skóre 19:121 a naposledy na startu minulého MS v Praze v roce 2018 podlehli 5:10. Tentokrát odolávali do 13. minuty, kdy uvolnil Krbec Formana a dvojnásobný juniorský mistr světa slavil premiérový zápis na šampionátu dospělých.

V 16. minutě se zapsal do statistik i druhý český majitel dvou zlatých medailí Matěj Havlas, který vyzval ke skórování Krbce. Tříbrankový náskok zařídil vteřinu před koncem první třetiny Filip Langer, kterému nabil na střed Josef Rýpar.

Ve 23. minutě měli Němci možnost snížit z trestného střílení, ale Julian Nihlén Martina Beneše nepřekonal. O chvíli později přidal čtvrtou českou branku po nabídce Dominika Beneše Adam Delong a v závěru druhé části padly další dvě branky. Kapitán Tom Ondrušek připravil gól pro dalšího debutanta Dominika Beneše a střelou z dálky se prosadil podruhé v utkání Forman.

Ve 49. minutě německý gólman Mike Dietz ještě stihl zasáhnout při Langerově šanci, ale z dorážky se trefil Ondřej Němeček. Přesně za minutu se Češi radovali znovu, když v přesilové hře trefil Langerovu přihrávku ze vzduchu David Šimek a podobně jako Forman a Dominik Beneš hned v prvním duelu na MS skóroval. V 54. minutě se k nim po třetí Krbcově asistenci v utkání přidal Havlas. V závěru ještě vylepšili skóre Adam Delong a Martin Kisugite.

"Němci nás překvapili, jak hráli v defenzivě. Byli velmi tvrdí při hře jeden na jednoho, což jsme od nich neočekávali. Jsem ale rád, že jsme nepřipustili žádné překvapení," uvedl Kettunen, jehož tým v neděli čeká se Švýcarskem důležitá bitva o první místo ve skupině.

"Švýcary známe velmi dobře a oni zase velmi dobře znají nás. Hráli jsme s nimi dva zápasy na posledním mistrovství v Praze a poté ještě asi čtyřikrát, i na posledních dvou akcích. Mají spoustu špičkových hráčů. Bude to pro nás náročný zápas. Vydáme ze sebe maximum a pokusíme se je porazit," dodal Kettunen.

Ani Finsko, ani Švédsko nezaváhaly

V duelu Finů s Dány udržel čisté konto díky pouhým šesti úspěšným zákrokům Lassi Toriseva. Tři body za gól a dvě asistence zaznamenal Peter Kotilainen a po dvou bodech zaznamenali vedle Salina také Nico Salo (1+1) a Sami Johansson (0+2).

Švédové rovněž ve skupině A porazili Lotyšsko 11:1. Dvěma góly a jednou asistencí k tomu připsal Linus Nordgren a jednu trefu a dvě přihrávky si připsal Albin Sjögren.

Výsledky mistrovství světa florbalistů v Helsinkách

Skupina A:

Švédsko - Lotyšsko 11:1 (2:1, 4:0, 5:0)
Branky: 11. a 31. Nordgren, 19. a 29. Galante Carlström, 48. a 60. Haglund, 24. E. Johansson, 40. Enström z trestného střílení, 48. Gustafsson, 49. K. Nilsson, 53. Sjögren - 5. Savins.

Finsko - Dánsko 7:0 (5:0, 1:0, 1:0)
Branky: 14. a 43. Salin, 4. Salo, 5. J. Kainulainen, 9. Pylsy, 13. Kivilehto, 40. Kotilainen.

Skupina B:

ČR - Německo 11:0 (3:0, 3:0, 5:0)
Branky a nahrávky: 13. F. Forman (M. Krbec), 16. M. Krbec (Havlas), 20. Langer (Rýpar), 25. Delong (D. Beneš), 39. D. Beneš (Ondrušek), 40. F. Forman (M. Krbec), 49. Němeček (Langer), 50. D. Šimek (Langer), 54. Havlas (M. Krbec), 59. Delong (Šindler), 60. Kisugite (F. Rorman). Rozhodčí: Andersson, Wissman (oba Švéd.). Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 113.

Sestava ČR: Martin Beneš - Němeček, Vítovec, D. Beneš, Besta, Punčochář, Kisugite, Gruber - Rýpar, Langer, D. Šimek - Ondrušek, Šindler, Delong - Havlas, F. Forman, M. Krbec - Hemerka, Marek Beneš. Trenér: Petri Kettunen.

Skupina C:

Polsko - Thajsko 8:6 (3:2, 1:3, 4:1), Slovensko - USA 15:1 (7:1, 4:0, 4:0).

Skupina D:

Singapur - Kanada 8:9 (3:2, 0:3, 5:4).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články