Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Florbalisté nebyli daleko od historické výhry, se Švédy nakonec remizovali

Česko versus Švédsko na švýcarské půdě, za této konstelace to celkem jde. Florbalová reprezentace remizovala v Curychu s favoritem mistrovství světa 3:3, a to v St. Gallenu v září Tre kronor na Euro Floorball Tour dokonce porazila (7:6 po nájezdech). Svěřenci Jaroslava Berky skončí ve skupině B na druhém místě. Češi ještě v polovině třetí třetiny vedli 3:2, ale v přesilovce stanovil konečné skóre svou druhou trefou v utkání Alexandre Galante Carlström. Výborný výkon předvedl český brankář Lukáš Bauer.

Češi ještě v 56. minutě vedli 3:2 a nakonec na devátý pokus se Švédy na MS bodovali. V celkově 51. souboji to byla druhá dělba bodů, Seveřané vyhráli 46 zápasů a český tým jen tři.

"Mám takové smíšené pocity. Potřebovali jsme dobrý zápas po té třetí třetině s Německem. To si myslím, že se splnilo. V první třetině jsme hráli trošičku ustrašeně, ale pak jsme se hrozně zvedli a hráli jsme podle mě se Švédy vyrovnaný zápas," uvedl český gólman Lukáš Bauer.

"Výborný výkon a nakonec chyběl kousíček k tomu, abychom vyhráli. Z toho pohledu jsem na nás hrozně pyšný. Na druhou stranu je to remíza a jsme druzí. Je to škoda, ale hrozně si vážím toho, jak jsme se zvedli, jak jsme zápas odehráli a jak kluci bojovali. Je to dobré znamení do dalších zápasů," doplnil Bauer.

V úvodu měl šanci český tým, ale Filip Langer v přečíslení neprostrčil balonek na Matěje Havlase. Berkův výběr se pak ubránil při vyloučení Jiřího Besty, při kterém Lukáš Bauer kryl střelu Emila Johanssona a poradil si i s příležitostí Kevina Haglunda. Po přesilovce zahrozil poprvé Alexander Galante Carlström, který nastoupil k jubilejnímu stému utkání ve švédské reprezentaci.

V 11. minutě opět Galante Carlström trefil pravou tyč odkryté branky a do stejného místa zamířil o dvě minuty později střelou od půlky také Rasmus Enström. V čase 14:57 už při trestu Mikuláše Krbce Seveřané otevřeli skóre. Johansson zastavil český pokus o brejk, našel Galanteho Carlströma, který z levé strany překonal Bauera.

V úvodu český gólman další možnost Galanteho Carlströma skvěle zastavil. Ve 26. minutě Nordgren tečoval ze vzduchu před Bauerem přihrávku Jespera Sankella a zvýšil na 2:0. V polovině utkání se poprvé radovali i Češi. U levého mantinelu se přes Ludwiga Perssona šikovně uvolnil Martin Tokoš a překonal Jona Hedlunda.

Za 163 sekund bylo vyrovnáno. Tokoš vybojoval balonek na půlce, po jeho střele ještě nestihl dorážet Matěj Jendrišák, ale Jiří Besta už bekhendem zamířil přesně. Při vyloučení Linuse Malmströma vytěsnil Hedlund Langerovu střelu a už při plném počtu hráčů na hřišti po Jendrišákově pasu neuspěl proti švédskému gólmanovi Besta.

Obrat skóre dokonal ve 48. minutě v početní výhodě čtyř proti třem Ondřej Němeček, který si vyměnil míček s Markem Benešem a zamířil přesně do pravého horního rohu Hedlundovy branky. V 55. minutě mohli zvýšit náskok Tokoš a Jendrišák, místo toho v čase 55:48 při Němečkově vyloučení vyrovnal Galante Carlström. V závěrečné power play, při které se ještě posledních 32 vteřin bránili v oslabení, Švédové bod uhájili.

"Švédové měli objektivně víc šancí, nám skvěle zachytal Lukáš Bauer. Vzhledem k tomu, že jsme vedli a bohužel z mého vyloučení padl gól, tak spíš je pachuť. I z toho, že jsme do poloviny byli bezzubí. Hodnotím celý výsledek i výkon spíš negativně, i když na konci bylo pár světlých momentů," prohlásil kapitán Ondřej Němeček.

Před večerním zápasem Česka se Švédskem se na mistrovství světa ve Švýcarsku utkaly týmy Dánska a Polska. Seveřané vyhráli 6:3 a jsou velmi blízko k vítězství ve skupině D. 

Dány nasměrovali správným směrem v první třetině Henriksen a Eldholm. Před pauzou sice snížil baseballově Antoniak, ale severský tým držel dobrými zákroky gólman Trolle. Ve třetí části si Dánové vítězství třemi trefami pohlídali a mohou vyhlížet osmifinálového soupeře.

Mistrovství světa florbalistů ve Winterthuru (Švýcarsko):

Skupina B:

Česko - Švédsko 3:3 (0:1, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 31. Tokoš (Jendrišák), 33. Besta (Jendrišák), 48. Němeček (Beneš) - 15. Galante-Carlström (E. Johansson), 26. Nordgren (Sankell), 56. Galante-Carlström (E. Johansson). Rozhodčí: Wehingerová, Zurbuchenová (obě Švýc.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 1094.

Sestava ČR: Bauer - Hemerka, Němeček, Punčochář, Rýpar, Kisugite, Šindler, Gruber - Marek Beneš, Langer, Havlas - Delong, F. Forman, M. Krbec - Tokoš, Jendrišák, Besta - Ondrušek, Kreysa. Trenér: Jaroslav Berka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články