Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Žokej Janáček k magické tisícovce vítězných dostihů: Člověk musí chtít

Václav Janáček se stal druhým českým žokejem, který nasbíral tisíc vítězných dostihů. Stalo se tak začátkem srpna. Navázal tak na Filipa Minaříka, který má aktuálně 1673 vyhraných dostihů. "Jsme na vítězné vlně, takže se dá říct, že každý týden přidávám jedno dvě vítězství zase pomalinku k další tisícovce snad," směje se Janáček.

Žokej Václav Janáček
zdroj: ČTK

Janáčkovi se povedlo překonat magickou hranici vyhrané tisícovky hned v úvodním dostihu v San Sebastianu, kde byl v sedle dvouletého Timple Canarias. Dostih na 1400 metrů vyhrál o čtvrt délky.

Po osmi letech se tak český turf dočkal druhého žokeje s tisícovkou vítězství. "Procentuálně vyhrávám každý pátý dostih. Už mám odjetých asi pět tisíc dostihů, takže čtyři tisíce dostihů jsem nevyhrál," vysvětluje Janáček. V srpnu 2010 v Kolíně nad Rýnem se stal prvním žokejem se čtyřmístným počtem vítězství Filip Minařík.

Janáček začal s dostihy v roce 2002, tenkrát se do cíle ve Velké Chuchli kvůli pádu nedostal. Rok si musel počkat na své první vítězství, ale pak se mu začalo dařit. "Má cesta ke koním byla hrbolatá. Začal jsem sbírat zkušenosti, měl jsem za sebou dobrého trenéra. Pak to šlo pomalinku nahoru, od roku 2006 už to jelo. I když doktoři říkali, že na koně po úrazu, kdy mě kopla kobylka, už nikdy nesednu. Člověk musí chtít, a když to jde, vždycky se do sedla vrátíte," říká Janáček.

Je nám líto, video expirovalo.
Žokej Janáček o nasbírání tisícovky vítězných dostihů

V roce 2010 odjel do Španělska, kde se za sedm let stal pětkrát šampionem. "Dostal jsem nabídku od španělského trenéra, který měl českou přítelkyni. Mohl jsem tam zůstat na zimu, ale zůstal jsem tam dalších sedm osm let," uvádí Janáček.

Letošní leden a únor strávil na soustředění v Kataru, sezona pro něj tedy začala o dva měsíce později, přesto i v letošním roce vévodí. "Od té doby, co jsem odešel do Španělska, tak se snažím jezdit po Evropě, kde mám spoustu kamarádů, takže se snažím jezdit každý druhý třetí den," dodává.

zdroj: ČT4

Mise Španělsko pro něj byla další úroveň v kariéře. "Nebylo to jednoduché rozhodování. Česko je dobré, ale když se člověk může posunout dál, tak proč to nezkusit. Ve Španělsku jsem spokojenej," doplňuje Janáček, pro něhož byl největší skok přechod do jiného podnebí.

"Tam je člověk skoro deset měsíců na slunku. Když se paříte v létě ve 45 stupních, není to nic příjemného. Ale dostihy se přesouvají na sever do San Sebastianu, což je pro mě nejkrásnější místo v Evropě. Berete tam i trochu jiné peníze na rozdíl od českých kolegů. Každý si na tom najde něco, pozitiva i negativa. Ale člověk se musí rozvíjet," přiznává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články