Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vládcové doby - Korok, Sagar, Železník i Peruán

Praha – Už je jisté, že 122. ročník Velké pardubické přepíše své kolonky pro historické statistiky. Jde jen o to, jestli to bude v těch nejsledovanějších. Josef Váňa, už tak legendární žokej, může být první, komu se podaří zvítězit čtyřikrát po sobě v sedle jediného koně. Obhájce triumfu nejtěžšího dostihu na Starém kontinentu Tiumen se tak letos v Pardubicích může stát opravdovou celebritou, jakou ve své době byly Korok, Sagar, Epigraf, Peruán nebo Železník. Přímý přenos z dostihového odpoledne na pardubickém hypodromu sledujte živě na ČT sport a našem webu v sobotu 13. října od 11:25. Hlavní dostih odstartuje v 16:25.

Tiumen v sedle s Josefem Váňou bude útočit na vskutku rekordní zápis do dějin. Vítězný hattrick ve třech po sobě jdoucích letech má na kontě už sedm koní. Tím posledním je právě polský hnědák Tiumen. Před ním to byl Peruán (vyhrál v letech 19982000), který třetí vítězství získal jako dvanáctiletý kůň. Tiumenovi je letos jedenáct. Váňa už s Železníkem proměnil jeho osm účastí ve čtyři výhry, ale jeho nadvládu narušila klisna Libentína v roce 1990. Unikátního počinu - vyhrát v sedle jediného koně čtyřikrát po sobě - tak dosud nikdo nedosáhl.

Nestárnoucí Váňa je rekordmanem v počtu startů i trimfů, na kontě jich má 25, z toho 8 vítězství. Hned za ním je s osmnácti starty Václav Chaloupka, který dokázal Velkou pardubickou vyhrát čtyřikrát, z toho třikrát s jedním koněm, na nějž nedal dopustit. "Korok byl kus mého života. Bylo to moje mládí a začátek kariéry. Měli jsme mezi sebou zvláštní pouto, které se táhlo do posledních hodin jeho života," vzpomíná na hřebce s vrozenou vadou v podobě vychýlené pravé přední nohy. Chaloupka s Korokem řádil v letech 19691972.

Angličané vládli jen na počátku 

Tři prvenství má ve své sbírce dalších šest jezdců, prvním byl hned na počátku historie rakousko-uherský amatér Hector Baltazzi, potom se podařilo stejného úspěchu dosáhnout trojici anglických jezdců, kterými byli Richard Harry Fletcher, Thomas Buckenham a Edward Geoghegan, na počátku osmdesátých let třikrát zvítězil Pavel Liebich v sedle Sagara a poslední tři ročníky minulého století vyhrál Zdeněk Matysík v sedle Peruána. 

Zatím nejrychleji zaběhla Velkou pardubickou i letos startující bělka Sixteen. Vyběhnutý čas sice svědčí o kvalitě vítěze, ale je velice často přímo závislý na počasí a stavu dráhy. Navíc jednotlivé ročníky byly poznamenané různými změnami v kursu. Sixteen absolvovala v roce 2008 celý dostih za 08:58,99 minut, a poprvé se tak běželo pod devět minut. Sixteen je první klisna bílé barvy, která dokázala zvítězit, a to dokonce dvakrát (2007, 2008).

I letos čeká jezdce a koně 31 překážek na téměř sedmi kilometrech. Náročný terén a hlavně překážky jako Irská lavice, Popkovický skok, Hadí příkop nebo Velký anglický skok. V prvních desetiletích tvořily oranice téměř polovinu délky dostihu, v současnosti už je to jen čtvrtina. Některé překážky byly pro zvýšení bezpečnosti koní a jezdců v průběhu let upraveny.

Naposledy doznaly největší změnu vodní příkopy, kde byly na původním přírodním vodním toku postaveny betonové vany. Bezpečnost se zvýšila, ale utrpěla tím obtížnost dostihu. Velký vodní příkop dříve mnohokrát rozhodoval o vítězi, dnes je snadno překonatelný a dá se i proběhnout. Velký Taxis byl "osekán" v roce 1993, když byl částečně zasypán příkop, ale jeho základní parametry se nezměnily. Taxis je čtvrtá překážka, takže se vyplácí opatrnost jako v letech 19811983 Pavlovi Liebichovi se Sagarem. "Trvalo mu se dostat do tempa. Na Taxis jsem tradičně najížděl opatrně na chvostu a někdy i jako poslední," přiblížil taktiku Liebich.

Je nám líto, video expirovalo.
Hattrick Sagara s Pavlem Liebichem 1981-1983

Pardubický kurz je často poměřován s Velkou národní steeplechase v Liverpoolu. To je ale dle zasvěcenců i samotných jezdců tempově mnohem náročnější dostih. "Do cíle národní vydrží jen ti nejodolnější. Velká pardubická je techničtější, střídají se povrchy a podíl jezdce je znatelnější," popsal Váňa rozdíl mezi "Velkou" a "Národní". Koně z Albionu ale v poslední době úspěchy nesbírají, často dostih ani nedokončí. Angličan George Williamson (vyhrál v roce 1890 a 1893) je tak jediným jezdcem, který dokázal zvítězit jak ve Velké pardubické, tak i ve Velká národní steeplechase v Liverpoolu.

Pád na posledním skoku nebo srážka v cílové rovince

Mezi největší smolaře na Velké patří bývalý žokej Luboš Israel, který v roce 1967 po bezchybném průběhu s Lukavou upadl na poslední prouťené překážce, při kterém klisnu pravděpodobně postihl srdeční kolaps. V cíli tak byl první tehdy sovětský kůň Dresděn. Druhá osudová chvilka se špatným koncem potkala Františka Grassla, jehož před cílovou rovinkou srazil volně běžící kůň bez jezdce a připravil ho o jisté vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Kuriozní prohry na Velké pardubické
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články