Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Váňa si zajistil další účast na Velké pardubické

Pardubice - Legendární šedesátiletý žokej Josef Váňa se znovu objeví na startu Velké pardubické. V dnešním druhém kvalifikačním závodě dovedl Váňa svého svěřence Tiumena k druhému místu, v cíli 5 800 metrů dlouhého dostihu měli ztrátu 16 délek na suverénního Trezora s žokejem Janem Faltejskem.

Žokej Josef Váňa
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Měli jsme několik chyb na skocích, ale nebylo to nic podstatného, a tak nebyl problém Tiumena provést dostihem. To byl náš hlavní cíl," řekl Váňa po svém prvním letošním startu. "Máme teď splněny kvalifikační podmínky a Tiumen se může v klidu chystat na říjen. Byl mladším soupeřům i dnes dobrým protivníkem a nikdo neříká, že to v říjnu nebude s námi oběma ještě lepší. Už teď se na jeho další Velkou těším," dodal Váňa. S dvanáctiletým valachem Tiumenem vyhráli slavný dostih třikrát po sobě v letech 2009 až 2011, loni skončili třetí.

Je pravděpodobné, že pro Váňu byl kvalifikační dostih jediným soutěžním startem před říjnovým vrcholem překážkové sezony. Pro účast ve Velké pardubické je důležité, aby kůň absolvoval celý kvalifikační dostih. To se dnes podařilo osmi z deseti koní na startu, tři z nich ale absolvovali celý kurz až poté, co opakovaně skočili jednu z překážek, před kterou je předtím vytlačil volně běžící kůň.

Trezor s přehledem potvrdil roli favorita. "Bylo příjemné přijet na takhle připraveného koně a užít si dostih, přestože řada dalších koní a jezdců v něm měla problémy," řekl žokej Faltejsek, který letos působí ve Francii a patří tam mezi nejlepší dvacítku překážkových jezdců. "Byli jsme dnes vždy tam, kde bylo třeba, a Trezor si tak užil pohodový průběh," doplnil Faltejsek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články