Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Recept na triumfy? Dostávám dobré koně, uvedl skromně pětinásobný vítěz Faltejsek

Je králem posledních let a Velkou pardubickou ovládl už popáté v kariéře. Přesto působil žokej Jan Faltejsek po závodě až příliš skromně, když naznačil, že triumfy jsou dílem skvělých koní. Přitom terén neměl Tziganu Du Berlaisovi vyhovovat. Jenže v závěru měl sedmiletý hnědák nejvíc sil, Faltejsek se s ním v cílové rovince neohroženě prohnal po levé straně a jasně zvítězil o tři délky.

Jan Faltejsek
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Dalo by se říct, že jakmile usedne Jan Faltejsek do závodního sedla, tak vyhraje. Král posledních ročníků Velké pardubické dosáhl už na pátý triumf, recept na dosavadní úspěchy je podle něj přitom jednoduchý. "Protože dostávám dobré koně," řekl jednoznačně.

Tentokrát mu sedl sedmiletý hnědák Tzigane Du Berlais, navíc v jeho premiéře. "Já jsem věděl, že je to hodně dobrý kůň. Letos neměl tolik zkušeností a startů, ale věřil jsem tomu, že je to ta správná volba. Trochu jsem měl strach z půdy, ale dal ji. Všechno okolo bylo super a dobře zasprintoval domů," vysekl poklonu Faltejsek.

Tzigane Du Berlais překvapil, ale 128. hlavní dostih v Pardubicích mu vyšel ve všech ohledech včetně nepříjemných překážek. "Myslím, že taxis zvládl dobře. Trošku si přibrzdil, vyskočil nahoru a rychlost jsme pořád měli, abychom se dostali na druhou stranu. Takže napoprvé to zvládl výborně," uvedl Faltejsek na adresu vítězného hnědáka. "Taktika byla dopředu nastavená, že se mám držet těch nejlepších a pak je zkusit předběhnout. Vyšlo to," culil se zkušený žokej.

Faltejskův kůň sice působil v závodě těžkopádně a ani před závěrečnou pasáží to nevypadalo na vítězství, ale v závěru dokázal ještě přidat a cílová rovinka byla v jeho režii. "On je těžkopádný, takový prostě je. Ale já vím, že umí dát finiš. To vím. Takže to bylo o tom, abych si našel místo, a furt jsem čekal. I kdybych to nestihl, tak příští rok je 'Velká' zase. Tak bychom vyhráli příští rok," řekl sebevědomě Faltejsek.

Pětinásobný vítěz se dokázal dostat zdravotně do pořádku po loňských patáliích se zády a opět všem v Pardubicích vypálil rybník. Že by ale zabíral ostatním místo nebo hledal další motivaci, o tom nemůže být řeč. "Není to o hledání motivace. Člověk dostává dobré koně na ježdění a o tom to je. Mě ten dostihový sport strašně baví. Takže motivace tam stále je, kdyby nebyla, tak bych nevyhrával," prohlásil Faltejsek.

Na rekordy přesto suverénní Faltejsek nepomýšlí. Ačkoli má už pět vítězství na zřejmě nejtěžším dostihu v kontinentální Evropě, osminásobného šampiona Josefa Váňu staršího zatím v plánu sesadit nemá. "Ještě je stále brzo. A i když se mi to povede a budu mít sedm (triumfů), tak stále to bude nedostižná meta. Před panem Váňou se musí smeknout, to je prostě legenda," dodal Faltejsek.

A co si myslí pro změnu o Faltejskovi trenér Pavel Tůma? "Co k tomu říct. Faltejsek je bůh. Je to jeho zásluha. Faltejsek je borec. Majitel koupil dobrého koně a Faltejsek to dobře zajel. Letos máme katastrofální sezonu. Já jsem už přemýšlel, že toho nechám, protože se letos nedaří vůbec nic. Koně se nám smrtelně zranili v práci. Chtěl jsem toho nechat," přiznal Tůma po závodě.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články