Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Litvínov svěřil kondiční přípravu externí firmě. Věříme, že je to správná cesta, říká Šlégr

Litvínov se v kondiční přípravě na extraligovou sezonu vydal novou cestou. Přípravu hráčů v tomto směru se zaměřením na všechny zásadní detaily má nyní místo jednotlivce na starost firma. Klubový šéf Jiří Šlégr, jenž je zároveň i hlavním koučem Severočechů, věří, že změna přinese výsledky a mužstvo, které se změnilo přes léto takřka výhradně v defenzivě, se prodere po odmlce do play-off.

Jiří Šlégr na lavičce Litvínova
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

"Věříme, že hlavně v ofenzivě máme velkou sílu, proto jsme tam nedělali žádné zásadní změny. Do obrany jsme přivedli vesměs útočné a dobře bruslící obránce, takže věřím, že v té kombinaci by to mohlo fungovat. Zatím se to jeví dobře. Kluci makají poctivě v přípravě, která je pro ně nová a také opravdu tvrdá. Je na nich kolikrát vidět, jak je bolí nohy, ale vždy makají až do konce, což mě těší," řekl Šlégr.

Nyní má tým necelé dva týdny na to, aby vypiloval do startu extraligy věci jako přesilovku a oslabení a ponořil se více do taktiky. "Ten brutální trénink už bude pomalu odpadat, bude spíš v té suché části, protože každý z hráčů má nastavenou přípravu individuálně ještě mimo led, což je novinka. Každého jsme otestovali a víme, co každý z nich potřebuje zlepšit. Chceme, aby hráči byli připravení na konec sezony, aby to mělo gradující tendenci," vysvětlil Šlégr.

Zástupci specializované firmy jsou na tréninku s hráči dvakrát až třikrát v týdnu. "Dokonce jsme předělali celou rozcvičovnu, kde jsme zapojili úplně jiné nářadí a náčiní, protože tahle skupina není moc zastáncem těžkých činek, ale spíš cvičení s vlastní vahou. Je to opravdu něco jiného. Všichni tak trochu čekáme, co z toho vznikne a jak tělo v sezoně zareaguje, ale věříme, že to je správná cesta," prohlásil Šlégr.

S kondičními trenéry se hlouběji zaměřili také na bruslení každého z hráčů. "Koordinujeme s nimi, kolik bychom toho měli během tréninku nabruslit. Bude se rozlišovat, zda je po zápase, nebo před zápasem. Už se to snažíme začleňovat a stopujeme si hráče jednotlivě na tréninku, abychom věděli, kolik toho opravdu odbruslí naplno v tréninku, abychom věděli, zda máme ubrat, nebo přidat. Snažíme se mít pod kontrolou všechny detaily, abychom se posunuli jako tým," konstatoval Šlégr.

A právě jako jeden vyrovnaný tým chce Litvínov působit i během celé sezony. "Chtěli bychom ty síly rozložit do všech čtyř lajn. Nechceme nasazovat jednu lajnu extrémně hodně a jinou velmi málo. Rádi bychom, aby všichni měli přes deset minut na ledě za zápas a všichni tam odevzdali všechno," nastínil Šlégr.

Tahounů má jeho výběr hned několik. Vedle dlouholetých opor Viktora Hübla, Františka Lukeše či kapitána Michala Trávníčka zůstala v mužstvu i další zvučná jména. "Máme tu hráče jako Kašpara, Mikúše či Petružálka, který je teď bohužel už tři týdny zraněný, ale věříme, že by mohl stihnout začátek sezony. Těch hráčů nám teď po náročném soustředění v Drážďanech odpadlo více, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet," přiblížil Šlégr.

Na dosud neprobádanou cestu se vydal i sám bývalý obránce a olympijský vítěz z Nagana. "Nikdy jsem si neplánoval, že bych si udělal trenérskou licenci A, protože jsem nepředpokládal, že budu dělat stabilně trenéra, ale když už se tak stalo, tak jsem člověk, který chce mít ty věci důsledně dotažené. Proto jsem se přihlásil, protože si myslím, že když chce člověk dělat trenéra, má k tomu mít patřičné licence," uvedl Šlégr.

Úspěšně za sebou má písemnou zkoušku u přijímaček. "Za což jsem určitě rád, ale uvidíme, až přijde ta faktická stránka věci, kdy nás začnou zkoušet učitelé. Celý ten cyklus trvá dva roky," doplnil Šlégr, jenž může díky bohaté hráčské kariéře využít různé poznatky od koučů, s nimiž v týmu působil. "Hokej se strašně posouvá dopředu. Asi nejvíce jsem se naučil od Miloše Hořavy s Radimem Rulíkem, když byli tady u nás," zavzpomínal Šlégr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články