Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Faltejsek dovedl favorita Roncala k triumfu v Křišťálovém poháru

Čtyřletý hnědák Roncal s žokejem Janem Faltejskem zvítězili v Křišťálovém poháru města Pardubic. Na trati dlouhé 3400 metrů s proutěnými překážkami ve finiši těsně porazili dvojnásobného vítěze dostihu a stájového kolegu Azteka s Janem Odložilem. Ve Zlaté sponě tříletých nikdo nestačil na klisnu Gianninu.

V Pardubicích byly na programu hned čtyři rovinové dostihy s hendikepem, kde měli příležitost zazářit i amatérští závodníci. Poslední tři závody dne šli koně a jezdci přes tradiční proutěné překážky.

Roncal, který vloni ovládl Zlatou stuhu, zvítězil v hlavním závodě mohutným finišem. Hnědák na poslední proutěné překážce špatně skočil, ale dokázal manko na Azteka stáhnout a porazil jej po boji o tři čtvrtě délky.

"Musím říct, že si s tím poradil, i když těch chyb tam bylo. Ale je rychlej a silnej," komentoval vítězství sporadicky Faltejsek. "Za mě supr výkon dneska, ale vyhrál lepší," uznal Jan Odložil, který sedlal obhájce prvenství Azteka.

Oba koně ze stáje dr. Charvát sledovali závod od počátku ze zadních pozic, zatímco tempo udával Daniel Vyhnálek na koni Ho My God. Desetiletý ryzák Aztek, který byl dvakrát starší než zbytek startovního pole, v poslední zatáčce dupnul na plyn a útočil na třetí vítězství v dostihu. Nakonec se musel spokojit s druhou příčkou za o šest let mladším Roncalem. 

Roncal ve čtyřech letech vyhrál sedm z osmi překážkových dostihů, do kterých odstartoval. Kromě pardubického závodiště sbírá úspěchy především v Itálii. Faltejsek se čtvrtým vítězstvím v Křišťálovém poháru v kariéře dobře naladil na Velkou pardubickou, ve které povede šestiletého Mahe Kinga.

Druhý nejprestižnější dostih dne, Zlatou sponu tříletých, ovládla klisna Giannina s Janem Kratochvílem. Startovní pole čítalo pouhých šest koní a na trati dlouhé 3200 metrů se odstartovalo velmi váhavě. Tempo stupňoval Faltejsek na klisně Nathalea Grey, v závěru se přes něj ale přehnali hned tři koně.

Na poslední proutěnce zároveň nepříjemně upadl Quartius s Ondřejem Velkem, hnědák i žokej naštěstí vyvázli bez zranění. Giannina si pro vítězství doběhla jistě o dvě a půl délky před stájovým kolegou Kmotrem s Adamem Čmielem.

Dostihový víkend v Pardubicích pokračuje v neděli dalšími sedmi dostihy. Vyvrcholením překážkové sezony pak bude 131. ročník Velké pardubické steeplechase. Přímý přenos slavného závodu sledujte živě na webu ctsport.cz a na programu ČT Sport.

Dostihový mítink v Pardubicích:

Křišťálový pohár, proutěné překážky (3400 m, čtyřletí a starší koně, dotace 200.000 Kč): 1. Roncal (ž. Faltejsek, tr. Tůma, stáj Dr. Charvát), 2. Aztek, 3. Nel. Čas: 4:05,32. Výrok: boj 3/4 - 3 1/2 - daleko.

Zlatá spona tříletých, proutěné překážky (3200 m, tříletí koně, dotace 150.000 Kč): 1. Giannina (ž. Kratochvíl, tr. Vocásková, stáj Statek Blata), 2. Kmotr, 3. Ironika. Čas: 4:00,46. Výrok: jistě 2 1/2 - 6 - daleko.

Další dostihy: I. Ararat (am. Novák) - Viviann - Blondie, II. Pace Man (ž. Šafář) - Sea The Night - Spencer, III. Corston (ž. Musialová) - Manolla - Vingar, IV. Raging Storm (ž. Janáčková Koplíková) - Imsexyandiknowit - Kenshibu, VII. Black Bard (am. Tett) - Svenson - Anhor.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články