Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Zlomili nade mnou hůl, ale jsem zpátky. Cavendish po letech trápení řádí v Turecku

Velký týden zažívá Mark Cavendish. Po dlouhém období, kdy jej srážely problémy s tělem i duševním zdravím, dostal na začátku roku šanci v týmu Deceuninck-QuickStep. Důvěru splatil na závodě Kolem Turecka, kde vyhrál už druhou etapu. Na vítězství přitom čekal více než tři roky. "Jsem zpátky," říká legendární cyklista.

Mark Cavendish
zdroj: ČTK/ABACA

Cavendish je zřejmě nejlepším sprinterem historie: na Tour de France nasbíral třicet etapových vítězství a více jich má pouze Eddy Merckx (34). Dokonce se před lety mělo za to, že britský cyklista slavného "Kanibala" jednou překoná. Jenže poslední roky nebyly pro Cavendishe vůbec jednoduché. 

Opakovaně prodělal mononukleózu, k tomu se zřejmě přidal únavový syndrom... ze slavné ikony sportu, která kromě vítězství na "Staré dámě" přidala i klasiku Milán-Sanremo či duhový dres mistra světa, se stala trochu politováníhodná figura pelotonu. Cavendish už nebudil u soupeřů strach, ale lítost. To jej zřejmě také štvalo ze všeho nejvíc.

Když se loni na podzim mluvilo o tom, že pětatřicetiletý cyklista zřejmě v dresu tehdejší stáje Bahrajn-McLaren odjel své poslední závody, vypadalo to na hodně smutný konec. Jenže když se Cavendish domluvil se šéfem své bývalé stáje Deceuninck-QuickStep na ročním kontraktu, vysvitla naděje. 

Mark Cavendish
zdroj: ČTK/ABACA

Lámali nade mnou hůl, ale Lefevere mi věřil

Zmíněný šéf se jmenuje Patrick Lefevere, a kdyby v cyklistickém světě existoval kouzelník, byl by jím právě tento belgický veterán. V jeho týmu pookřeje snad každý a Cavendish není výjimkou. Brit se v prvních měsících roku závod od závodu zlepšoval. Když na začátku dubna dojel třetí na klasice Scheldeprijs, proklínal další těsný neúspěch.

A pak přišel závod Kolem Turecka, kde už v minulosti vyhrál sedm etap. Jak v druhé etapě do města Konya, tak o den později v Alanyi vyhrál s přehledem sprinterský finiš - mimochodem v obou případech před vítězem zmíněného Scheldeprijsu, Belgičanem Jasperem Philipsenem. "Cav" je zpátky.

Více než cokoliv jiného se jeho vítězství dají vnímat jako důkaz jeho vytrvalosti, tváří v tvář všem pohromám, které jej potkaly. "Stále se zlepšuji. Tyhle výhry mi dávají spoustu sebevědomí," říkal po druhé vyhrané etapě v Turecku, kde dokonce vede i průběžné pořadí týdenního závodu. Na triumf čekal více než tři roky.

"Někteří už nade mnou zlomili hůl, ale Patrick Lefevere věřil, že ještě dovedu zvítězit. Za to jsem mu hodně vděčný, je to neuvěřitelné po tom všem, čím jsem si v posledních letech prošel," řekl Cavendish. "Je to pro mě hodně emotivní, navíc když mi pomohl i Fabio (Jakobsen)," zmínil také nizozemského cyklistu, který "proslul" těžkým pádem v Polsku.

"O tohle se snažil hodně dlouhou dobu. Nemohl jsem mu tolik pomoci v rozjetí sprintu, ale udělal jsem, co jsem mohl. Mark si to zaslouží, je to velký šampion," vrátil mu poklonu Jakobsen, pro něhož jde o první závod po loňském karambolu, kdy po kontaktu s Dylanem Groenewegen upadl do kómatu a dlouhé měsíce musel strávit v nemocnici.

Co dál pro pětatřicetiletého veterána? Mnozí milovníci růžových (či v tomto případě spíše žlutých) konců by jej rádi viděli na Tour de France, to však v týmové sestavě pravděpodobně nebude možné. Účast na Staré dámě ale ani pro Cavendishe není nutností. Jen možnost znovu vítězit je zřejmě i pro něj samotného obrovským zadostiučením.

A kdoví, třeba ještě nejde o jeho poslední sezonu, vždyť v cyklistice pětatřicítka nemusí znamenat sportovní důchod. Své o tom mimochodem ví také André Greipel, který v druhé etapě turecké Tour skončil na pódiu s Cavendishem na třetí příčce. Slavné německé "Gorile" je už osmatřicet a smlouvu má i na příští rok.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com, cyclingweekly.co.uk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články