Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Van Aert detonoval Gent–Wevelgem na Kemmelbergu, triumf věnoval domestikovi. Ženám ujela Reusserová

V pátek vítězství E3 Saxo Classic, v neděli rozhodující nástup na Gent–Wevelgem. Belgičan Wout van Aert je před závodem Kolem Flander ve skvělé formě. Rozhodující nástup předvedl už 52 kilometrů před finišem na Kemmelbergu, po němž se jej dokázal držet pouze kolega Christophe Laporte. A právě Laportovi poté Belgičan věnoval vítězství. Ženský závod měl vítězku jasnou: Marlen Reusserová ujela 41 kilometrů před Wevelgemem a peloton už ji nespatřil.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr závodu Gent–Wevelgem 2023

Belgická hvězda Wout van Aert chce na jaře pochopitelně vyhrát především slavné Flandry a získat tak svůj druhý cyklistický Monument. A soudě dle "přípravných" závodů jeho forma je skvostná. Nejprve v pátek vyhrál E3 Saxo Classic. Poté v neděli Gent–Wevelgem rozhodl s dvaapadesáti zbývajícími kilometry na Kemmelbergu.

Jeho tempa se nedokázali udržet exmistr světa Mads Pedersen ani loňský vítěz Milán–Sanremo, Slovinec Matej Mohorič. Jediný, kdo jej akceptoval, byl van Aertův týmový kolega Christophe Laporte. Spolu pak dojeli až do finiše do města Wevelgem. A byla už jen otázka, zda van Aert přenechá triumf svému domestikovi. Stalo se tak. Vítězem je Laporte.

Jak závod probíhal?

Wout van Aert v pátek vyhrál E3 Saxo Classic, kde ve finiši přespurtoval Mathieuho Van der Poela a Tadeje Pogačara. Oba jeho soupeři nedělní Gent–Wevelgem vynechali, zřejmě s myšlenkou na příští závodní víkend a slavné Flandry. Nemělo smysl "plýtvat" síly na menším podniku.

Ne tak pro Wouta van Aerta. Belgický cyklista se v prvních silničních závodech trochu hledal a ještě na Milán–Sanremo vypadal, že mu do top úrovně cosi schází. Pak ale přišel finiš E3 Saxo Classic a nyní jeho potvrzení. Na Gent–Wevelgem však van Aert rozhodl úplně jiným způsobem. 

Rozhodující nástup se udál už 52 kilometrů před cílovou čarou, když hvězda týmu Jumbo-Visma ještě se svým kolegou a loni druhým Christophem Laportem zaútočili na Kemmelbergu. Tento tzv. berg je v tomto závodě stěžejním a jezdci jej absolvují hned několikrát. 

Van Aertovi stačila jedna akcelerace, aby totálně detonoval startovní pole, které kromě těžkých kilometrů vysilovalo i deštivé počasí. Zprvu měl spolu s Laportem deset, pak dvacet vteřin náskoku. A poté se peloton, v němž nescházeli třeba Matej Mohorič nebo Mads Pedersen, zlomil úplně.

Do cíle zbývaly ještě desítky kilometrů, ale jezdci z Jumbo-Visma byli už bezpečně mimo dosah stíhací skupiny. Bylo pak už jen otázka, zda zvítězí van Aert, nebo triumf přenechá svému týmovému domestikovi. A nakonec tomu tak skutečně bylo. Oba dojeli do finiše v objetí, cílovou čáru přejel jako první o pár decimetrů Francouz Laporte.

Cyklistický závod Gent–Wevelgem (WorldTour) - 260,9 km:

1. Laporte (Fr./Jumbo-Visma) 5:49:39, 2. Van Aert (Belg./Jumbo Visma) stejný čas, 3. Vanmarcke (Belg./Israel-Premier Tech), 4. Frison (Belg./Lotto Dstny), 5. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 6. Bjerg (Dán./SAE Team Emirates) všichni -1:56.

Marlen Reusserová
zdroj: ČTK / Belga Press / DAVID PINTENS

Reusserová jednoznačně ovládla ženský závod

V ženském závodě Marlen Reusserová žádnou parťačku neměla. Ale ani ji nepotřebovala. Jednačtyřicet kilometrů před cílem zaútočila švýcarská opora hvězdného týmu SD Worx. Za ní byla početná skupina pronásledovatelek, která ale trpěla jak jedním těžkým hromadným pádem, tak špatnou spoluprací mezi jednotlivými týmy.

A Reusserové to nadmíru vyhovovalo. Kromě kopců zvládla i závěrečnou otevřenou rovinu až do cílového Wevelgemu, nerozhodilo ji ani krátké zabloudění na trase a ke svému triumfu z loňské Tour de France Femmes tak nyní může přidat další prestižní triumf.

Reusserové patří s převahou bezmála tří minut letošní Gent–Wevelgem, z pelotonu nejlépe sprintující Charlotte Koolová se raduje jen z druhého místa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články