Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Závod Kolem Baskicka pro sebe v královské etapě na Arrate rozhodl Martínez

Kolumbijský cyklista Daniel Martínez ovládl celkové pořadí závodu Kolem Baskicka. Jezdec týmu Ineos Grenadiers dojel do finiše královské etapy jako čtvrtý ve skupince s vítězem Jonem Izagirrem. Dosavadní lídr závodu Remco Evenepoel nenašel síly do posledního stoupání. 

Daniel Martínez ovládl Kolem Baskicka
zdroj: ČTK/AP autor: Alvaro Barrientos

Poslední sedmá etapa z Eibaru do Arrate je skutečnou zkouškou výdrže. Na trati dlouhé pouze necelých 136 kilometrů čekalo na jezdce hned sedm kategorizovaných stoupání. Ještě v předposledním kopci Urkaregi se v čele držel poslední ze skupiny uprchlíků, Ital Davide Formolo, nicméně za ním se vše chystalo k velké bitvě o celkové pořadí.

Evenepoel získal žlutý dres pro vedoucího závodníka o den dříve a v kopcích viditelně trpěl. Skupinu lídrů rozdělil necelých 100 km před cílem nástup Enrica Mase a Evenepoel zůstal pozadu. Přestože se před posledním stoupáním na vrchol Usartza dokázal do vedoucí skupiny vrátit, síly čelit nástupu ostatních mu nestačily. Belgičan dojel sedmý se ztrátou 24 sekund.

Tři a půl kilometru do cílu v Arrate zavadil Izagirre o zadní kolo Jonase Vingegaarda a poroučel se k zemi. Toho využili Martínez a Aleksandr Vlasov k nástupu, španělský cyklista se ale dotáhl zpět a nakonec se v minispurtu radoval z vítězství v etapě a celkového druhého místa v závodě.

Pětadvacetiletý Martínez vyhrál na letošním Baskicku jednu etapu a v jedné byl druhý. Vítěz Critéria du Dauphiné z roku 2020 už byl v tomto roce také celkově třetí na Algarve a Paříž–Nice.

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 5. etapa (163,8 km):

1. I. Izagirre (Šp./Cofidis) 3:47:07, 2. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe), 3. Soler (Šp./SAE Team Emirates), 4. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) všichni stejný čas, 5. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -3, 6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -13.

Konečné pořadí: 1. Martínez 21:59:36, 2. I. Izagirre -11, 3. Vlasov -16, 4. Evenepoel (Belg./Quick Step-Alpha Vinyl) -21, 5. Bilbao, 6. Vingegaard oba -32.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články