Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Závěr čtvrté švýcarské etapy vyhrál veterán Impey, vedení nadále drží Williams

Překvapivým vítězem čtvrté etapy závodu Kolem Švýcarska se ve městě Brunnen stal Daryl Impey. Jihoafričan ze stáje Israel-Premier Tech vyhrál závěrečný sprint před Michaelem Matthewsem a Sörenem Kraghem. Dres lídra závodu udržel Stephen Williams.

Daryl Impey druhý rok vozí dres stáje Israel-Premier Tech, které může splatit důvěru vítězstvím ve čtvrté etapě závodu Kolem Švýcarska. Za triumf získává izraelský tým důležité body do žebříčku: příští sezonu bude v seriálu WorldTour jen osmnáct stájí a právě té izraelské hrozí, že z elity vypadne. Impeyho vítězství je tak důležitým momenem pro budoucnost týmu, za který závodí třeba Chris Froome či Jakob Fuglsang.

"Konkurence je tak silná, že jsem opravdu rád, že mi podařilo vyhrát. Mám za sebou těžké roky, ale tohle je skvělé. Cítil jsem dobře v posledním kopci, pak mi to ostatní dobře rozjeli. Nebyl jsem si jistý vítězstvím, takže jsem tam ještě v závěru hodil kolo. A vyšlo to," usmíval se v cíli vítězný Impey.

V průběžném pořadí nadále vede Velšan Stephen Williams, který se s problémy udržel v první skupině i v těžším stoupání patnáct kilometrů před finišem. V klasifikaci má náskok šesti vteřin před druhým Andreasem Kronem, o další sekundu zpět je Geraint Thomas spolu s vítězem druhé etapy, Norem Andreasem Leknessundem. Švýcarský závod pokračuje ve čtvrtek na obrazovkách ČT sport, kdy je na programu kopcovitá etapa s cílem v Novazzanu.

Jak etapa probíhala?

Do úniku se v jedné z papírově nejlehčích etap letošního Švýcarska vydala trojice jezdců, z níž Matthew Holmes sbíral nejvíce bodů na všech prémiích. Jeho kolegové a soupeři Markus Hoelgaard a Jimy Janssens mu problémy nedělali a trojice ujížděla směrem k cíli ve městě Brunnen. Ovšem peloton měl velkou chuť promluvit do boje o etapové vítězství, a tak nebohou trojici dostihl ještě daleko před cílem.

Sedmnáct kilometrů před finišem a především na začátku nejtěžšího stoupání dne (Sattel) byli všichni dostiženi. Nyní šlo o to, zda sprinteři a jejich týmy vydrží tříkilometrové a poměrně strmé stoupání, anebo odpadnou a budou ze hry ještě před samotným závěrem. Udržet se chtěl kromě mnoha jiných i Peter Sagan, který ve třetí etapě protrhl své smolné období a připsal si první triumf ve svém novém psůobišti, stáji Total Energies.

Naděje sprinterů důrazně ukončila stáj EF Education First-EasyPost, za níž rychlé tempo v kopci rozjel nikdo jiný než Hugh Carthy, který se před dvěma lety dostal na pódium španělské Vuelty. Tempo nevydrželi nejen sprinteři, ale málem také dosavadní lídr pořadí Stephen Williams, který se ve stoupání musel hodně snažit, aby neodpadl z první skupiny. Velšan ale nakonec mezi nejlepšími zůstal.

A v první skupině se udržel také sedmatřicetiletý veterán Daryl Impey, jehož kariéra mezi profesionály začala už před čtrnácti lety. Jihoafrický cyklista ale ukázal, že mu ani ve sportovně pokročilém věku neschází rychlost. Ve finiši se prohnal kolem sprintujícího Alberta Bettiola a na posledních metrech už před sebe nepustil ani dorážejícícho Michaela Matthewse. Po dvou letech tak Impey může slavit vítězství.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 4. etapa (190,8 km):

1. Impey (JAR/Israel-Premier Tech) 4:14:09, 2. Matthews (Austr./BikeExchange-Jayco), 3. Kragh (Dán./DSM), 4. Bettiol (It./EF Education-EasyPost), 5. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 6. Aranburu (Šp./Movistar) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Williams (Brit./Bahrajn Victorious) 17:46:28, 2. Kron (Dán./Lotto-Soudal) -6, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers), 4. Leknessund (Nor./DSM) oba -7, 5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 6. Hirschi (Švýc./SAE Team Emirates) oba -10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články