Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sagan ukončil svou mizérii. Ve Švýcarsku vyhrál finiš třetí etapy

Dlouho se trápil, po odchodu do týmu Total Energie ještě neměl jediné vítězství. Čekání je však u konce. Peter Sagan na svém oblíbeném závodě Kolem Švýcarska, kde je rekordmanem v počtu vyhraných etap (18), zvítězil jasně ve finiši třetí etapy. Průběžným lídrem pořadí zůstává Stephen Williams.

Peter Sagan má za sebou těžké období, které nekončí, ovšem vítězství ve třetí etapě závodu Kolem Švýcarska mu dává důvod k optimismu. Trojnásobný mistr světa vyhrál naposledy etapové klání Kolem Slovenska loni v září, po příchodu do týmu Total Energie ale ještě neměl jediný triumf. Až doteď.

Ve spurtu třetí etapy ve městě Grenchen šel do posledních stovkách metrů ze třetího místa. Zdálo se, že je to příliš brzy, ovšem ostatní sprinteři zaspali a rapidní finiš Bryana Coquarda přišel až příliš pozdě. "Je pro mě složité vrátit se ke své dřívější formě, protože jsem byl nemocný a tři měsíce bez závodění. To prostě chce čas," řekl po etapě Sagan.

Závod Kolem Švýcarska
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Vincent Kalut

Jak etapa probíhala?

Do hodinářského města Grenchenu, kam peloton závodu Kolem Švýcarska ve své téměř devadesátileté historii zavítal teprve potřetí, se jako první chtěla dostat šestice uprchlíků. Nejslavnější jméno? Philippe Gilbert. Nejlepší vrchař, alespoň podle klasifikace závodu? Quinn Simmons. Ovšem největší výdrž měl někdo jiný.

Domácí Stefan Bissegger, který navzdory svým třiadvaceti letům už patří mezi obávané časovkáře a ve Švýcarsku už před rokem jednu etapu vyhrál, na svých domácích silnicích toužil po dalším triumfu. Hodil by se jak jemu samotnému, neboť jeho letošní sezona rozhodně není tak oslnivá jako ta loňská, tak také jeho týmu EF Education First-EasyPost.

Americká stáj bojuje o své přežití ve WorldTour a o místo mezi osmnácti nejlepšími týmy v hodnocení UCI se stále musí strachovat (stejně jako BikeExchange, Israel-Premier Tech a Lotto Soudal). Právě proto byl ředitel týmu Jonathan Vaughters v průběhu etapy nadšený ze zprávy z Francie, kde jeho svěřenci Ruben Guerreiro a Esteban Chaves ovládli Mont Ventoux Dénivelé Challenge, tedy závod s dvěma výstupy na slavnou Větrnou horu.

Bissegger mohl přidat další cenný triumf a jako poslední z uprchlíků odolával tlaku pelotonu. V horkém švýcarském počasí se snažil, ovšem jedenáct kilometrů před finišem v hodinářském centru jeho doba na čele etapy skončila. Vítězství si měl připsat ve sprintu některý z jezdců z pořád velmi početného pelotonu.

A tím jezdcem je Peter Sagan, který ve finiši jasně zvítězil před rychle, ovšem také pozdě se přibližujícím Bryanem Coquardem. Nepříjemně skončila naopak etapa dopadla pro druhého muže pořadí Maximiliana Schachmanna, který spadl čtyři kilometry před finišem a uhánějící peloton už nedostihl.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 3. etapa (176,9 km):

1. Sagan (SR/TotalEnergies) 4:28:38, 2. Coquard (Fr./Cofidis), 3. Kristoff (Nor./Intermarché-Wanty- Gobert), 4. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 5. Aranburu (Šp./Movistar), 6. Trentin (It./SAE Team Emirates) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Williams (Brit./Bahrajn Victorious) 13:32:19, 2. Kron (Dán./Lotto-Soudal) -6, 3. Leknessund (Nor./DSM), 4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) oba -7, 5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 6. Kuss (USA/Jumbo-Visma) oba -10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články