Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Z triumfu se na Giru radoval podruhé Denz. INEOS odevzdal růžový dres Armirailovi

Němec Nico Denz ovládl 14. etapu Giro d'Italia a po dvou dnech si připsal další prvenství. Do finiše se dostal se zbytkem z úniku dne a fotofiniš rozhodl o jeho těsném vítězství před Derekem Geem. Kanadský cyklista je oficiálním smolařem závodu, na druhém místě skončil letos už potřetí. Do růžového dresu pro vedoucího závodníka se převléká Francouz Bruno Armirail.

Je nám líto, video expirovalo.
Denz podruhé triumfoval na Giru

Na 194 kilometrech ze Sierre čekala na cyklisty časná zkouška v podobě stoupání na Passo del Sempione a pak relativně rovný zbytek cesty do Cassana Magnana. Do útoku se vydala početná skupina 29 cyklistů a brzy bylo jasné, že i 14. etapa na Giru připadne uprchlíkům.

Peloton vedený INEOS Grenadiers jim totiž dopřál štědrý náskok, který se vyšplhal až na 19 minut. Ve finiši se skupinka s Denzem na poslední chvíli dostala ke trojici Davide Ballerini, Stefano Oldani a Toms Skujinš, která v čele závodu pracovala posledních 50 kilometrů, a německý cyklista z týmu BORA-Hansgrohe měl po dvou dnech do spurtu znovu nejvíce sil.

"Dali jsme do toho v posledních 10 kilometrech opravdu všechno. Když jsem zavřel poslední mezírku, Bettiol okamžitě nastoupil. Vyvezl jsem se za ním, no a tady jsem. Nějak nechápu, co se děje," usmíval se Denz v cíli.

Denze o vítězství skvělým spurtem málem obral Gee, Kanaďanovi ale ve fotofiniši chybělo k úspěchu pár desítek centimetrů. Po druhých místech v 8. a 10. etapě tak přidal závodník Israel-Premier Tech třetí.

Na hlavní pole si fanoušci museli počkat, nejvíc se ale načekal Bruno Armirail. Francouz do etapy vyrážel se ztrátou 18:37 na Gerainta Thomase a po celodenní snaze v úniku se pro neděli oblékne do růžového dresu, peloton totiž v klidném tempu projel cílem se ztrátou 21:11.

Armirail je prvním Francouzem od roku 1999, kterému se podařilo do vedení italské Grand Tour dostat. V čele je o 1:41 minuty před Thomasem, další dvě sekundy zpět je Primož Roglič.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 14. etapa (Sierre - Cassano Magnago, 193 km):

1. Denz (Něm./BORA-hansgrohe), 4:37:30, 2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech), 3. Bettiol (It./EF Education-EasyPost) oba stejný čas, 4. Rex (Belg./Intermarché-Circus-Wanty), 5. Ballerini (It./Soudal-Quick-Step) oba -1, 6. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo) -4, ...100. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) -21:11.

Průběžné pořadí: 1. Armirail (Fr./Groupama-FDJ) 56:17:01, 2. Thomas (Brit./Ineos-Grenadiers) -1:41, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:43, 4. Almeida (Portug./SAE Emirates) -2:03, 5. Leknessund (Nor./DSM) -2:23, 6. Caruso (It./Bahrajn-Victorious) -3:09, ...93. K. Vacek -1:57:02.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články