Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/24

Vypadá to na konečnou, připouští Štybar. Závod v Číně je zřejmě jeho posledním

Kariéra Zdeňka Štybara se po letech zdravotních potíží nachyluje. Sedmatřicetiletý cyklista, který byl třikrát mistrem světa v cyklokrosu a vyhrál také etapu na Tour de France, nemá angažmá na příští sezonu. Navíc v něj už ani příliš nedoufá. Štybar aktuálně jede čínský závod Kolem Kuang-si, který zřejmě bude na silnici jeho posledním.

Zdeněk Štybar
zdroj: Facebook.com / Zdeněk Štybar

V Číně, na závodě Kolem Kuang-si, najdeme ve startovní i výsledkové listině jméno Zdeněk Štybar. Až ale šestietapový závod, kterým se uzavírá letošní seriál WorldTour, skončí, bude to pro za dva měsíce osmatřicetiletého Štybara zřejmě znamenat konec jeho silniční kariéry. Krátce poté, co se s pelotonem rozloučil Peter Sagan, může domácí "československá" cyklistika přijít o další velkou personu.

Ideálním rozloučením by samozřejmě byl start na Paříž–Roubaix, belgických klasikách nebo Tour de France. Takové štěstí ale Štybar, který se podle informací z rozhovoru pro web CyclingNews nedohodl se svým týmem Jayco-AIUla na prodloužení smlouvy, možná mít nebude. "Není to snadné končit takhle, v Číně a daleko od rodiny," přiznal Štybar. 

"Snažím si to ale tolik nepřipouštět. Jsem tady, abych závodil, a to dělám. Přes zimu bych rád ještě jel některé cyklokrosy, ale co se týče silnice, tak si myslím, že tímhle to skončí," připustil závodník, jehož kariéra je neodmyslitelně spjatá s týmem QuickStep, v jehož dresu vyhrál před osmi lety etapu Tour de France a dvakrát finišoval druhý na Roubaix (2015 a 2017).

Od té doby ale již uplynul nějaký čas. Poslední roky navíc bohužel ke Štybarovi nebyly zrovna vstřícné. Čtyřikrát si prošel onemocněním koronavirem, šel na operaci se srdcem a letos v dubnu se zákrokem musela řešit i endofibróza ilické tepny – zdravotní problém, který stál za zhoršenými výkony v posledních sezonách. 

"Alespoň teď už vím, co za tím stálo. Rok předtím jsem prakticky závodil s jednou nohou," přiznal trojnásobný světový šampion v cyklokrosu, tedy v disciplíně, k níž se rád a s gustem vracel. "Jasně, můžu se ptát sám sebe, proč jsem se nenechal vyšetřit dříve. Ale faktem je, že jsem v tu dobu měl pořád nějaké problémy, takže tam vždycky bylo nějaké jiné vysvětlení, proč moje forma nebyla ideální," vysvětluje.

Operace, forma, věk

Na jaře ještě končit nechtěl a podstoupil operaci na obou nohou. Když se konečně dal dohromady, osud opět krutě zaúřadoval a naservíroval mu další pauzu vinou covidu. "Jel jsem se na tři hodiny projet a cítil jsem se unavený jako po Tour de France," říká. I to ovlivnilo jeho vyjednávací pozici pro příští sezonu. V dresu australského týmu už pro něj místo není.

"Už jsem se tam nevešel. Navíc v situaci, kdy je hodně nejistoty ohledně budoucnosti některých týmů, tak si myslím, že to v Číně bude můj poslední závod. Můj manažer se ještě snaží a mluví s některými stájemi, ale po všech těch operacích, mých ne zrovna ideálních výkonech, navíc ještě v mém věku, nikdo o mě moc nemá zájem," přiznal.

Závod Kolem Kuang-si nepatří mezi ty nejsledovanější z cyklistického seriálu. Je už po sezoně a prestižnější závody divák musí hledat jinde. Pro českého fanouška ale tohle nepříliš známé klání letos nabralo jinou váhu. Se silniční cyklistikou se na něm – pokud nedojde na poslední chvíli na ještě jednu, poslední nabídku – rozloučí jeden z největších závodníků, které Česká republika měla.

Čínský závod skončí závěrečnou, šestou etapou v úterý 17. října.

Zdroj
ČT sport, Cycling News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články