Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Město na kolech - XXIII. ročník

Vuelta má nového lídra, dojezd horské etapy patřil Rogličovi

V čele Vuelty je nově Primož Roglič. Pomohlo mu k tomu vítězství ve čtvrté etapě s prvním horským dojezdem. Slovinský cyklista slavný závod už třikrát ovládl v letech 2019–2021. Průběžné třetí místo podle očekávání neudržel Mathias Vacek, jenž není vrchařským specialistou, a klesl do osmé desítky pořadí.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
První horskou etapu Vuelty vyhrál Roglič

Po zahajovacích třech dnech v Portugalsku peloton 79. ročníku Vuelty zavítal poprvé na španělskou půdu a hned nabídl úvodní souboj favoritů na celkové vítězství. Ti se utkali především v závěrečném patnáctikilometrovém stoupání na Pico Villuercas, kde etapa po 170,4 kilometru vrcholila.

Ještě zhruba osm kilometrů před cílem se podílel na určování tempa vedoucí skupiny i Vacek jedoucí v dresu nejlepšího mladého jezdce, pak však přišli ke slovu elitní vrchaři. Po několikakilometrovém úseku na úzké betonové cestě se při návratu na asfalt vytvořila sedmičlenná skupina jezdců, kteří do kopce spurtovali o vítězství.

Svou výbušnost potvrdil čtyřiatřicetiletý Roglič, jenž na pásce těsně porazil Belgičana Lennerta van Eetvelta, který už zvedal ruku na oslavu vítězství. Po třináctém triumfu na Vueltě v kariéře vysvlékl Roglič z červeného trikotu lídra svého bývalého kolegu z týmu Visma-Lease a Bike Wouta van Aerta z Belgie a vede o osm sekund před Portugalcem Joaem Almeidou, který dojel třetí. Na třetí pozici je s odstupem 32 sekund v etapě čtvrtý Španěl Eric Mas.

"Je to spíš týmové vítězství než moje. Vyhrát etapu nebyl hlavní cíl, ale když jsem viděl kluky (týmové kolegy), jak v tomhle vedru dřou, tak jsem šťastný, že jsem to zvládl," uvedl Roglič, jenž se stal po Švýcarovi Alexi Züllem a domácím Juliánu Berrenderovi ze 40. let třetím jezdcem historie, který vyhrál etapu v šesti ročnících Vuelty za sebou.

Ve vedoucí skupině chyběl obhájce loňského vítězství Sepp Kuss. Američan dojel jedenáctý půl minuty za Rogličem a celkově je třináctý s odstupem 1:14 minuty.

Druhý muž zahajovací časovky Vacek nabral desetiminutovou ztrátu a dorazil na 93. místě, spurtér Pavel Bittner byl v cíli o dalších pět minut později na 137. pozici. Vacek je průběžně šestasedmdesátý, Bittner stotřicátý.

Pátá etapa z Fuente del Maestre by měla po 177 kilometrech nabídnout šanci právě spurtérům, po zvlněném úvodu se dojíždí do Sevilly po rovině a dá se očekávat hromadný finiš.

Cyklistický etapový závod Vuelta – 4. etapa (Plasencia – Pico Villuercas, 170,4 km):

1. Roglič (Slovin./Red Bull-bora hansgrohe) 4:26:49, 2. van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny), 3. Almeida (Portug./UAE Team Emirates), 4. Mas (Šp.Movistar), 5. Gall (Rak./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 6. Riccitello (USA/Israel-Premier Tech) všichni stejný čas, ...93. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -10:01, 137. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -15:46.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 14:33:0, 2. Almeida -8, 3. Mas -32, 4. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -38, 5. van Eetvelt -41, 6. Gall -47, ...76. M. Vacek -9:56, 130. Bittner -16:48.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články