Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Všechno je možné, říká Konečný k sezoně s tím, že jako poslední by se rušila Tour

V srpnu bude mít fanoušek cyklistiky žně, tedy jestli všechno půjde podle plánu. Kouč reprezentace silničářů Tomáš Konečný ve tradičním Studiu České televize řekl, že čeká spoustu nečekaných výsledků. Ovšem připouští i možnost, že sezona bude kompletně zrušena. Ale je přesvědčený, že mezinárodní asociace UCI bude chtít určitě uspořádat alespoň Tour de France. Tu by si chtěl v devětadvaceti letech poprvé vyzkoušet i reprezentant Jan Hirt, který ale zatím nemá nominaci jistou. Tento i ostatní rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport.

Tomáš Konečný
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Konečný čeká něco úplně nového pro všechny, ovšem pokud sezona opravdu odstartuje. "Bude krátká a bude těžké říct, že tohle je jasný favorit pro Tour de France a ten zase pro MS. Může to být hodně zajímavé," myslí si reprezentační trenér.

Když už nic, tak aspoň Tour

Plán okleštěné sezony bere zatím spíš jako nástřel. "Situace se mění každý den. Uvidíme, zda se pandemie koronaviru zlepší, pravidla se uvolní a opravdu se uskuteční Tour de France, nebo bude sezona zrušena," podotkl Konečný.

"V každém státě se ten koronavirus projevil úplně jinak a v různých státech přijali různá opatření. Může se také stát, že některé státy odmítnou své reprezentanty pustit. Nikdo nedokáže říct, co se bude dít," říká Konečný.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Potvrdil, že hlavní důraz je ale kladen na Tour de France. "Tour je prostě číslo jedna a podle něj se odvíjí celá sezona. Tour je její alfou a omegou. Pokud se pojede, sezona se jakžtakž zachrání, ale jestli se nepojede, může to mít fatální následky."

Proto Konečný říká, že se UCI bude snažit uspořádat alespoň Tour. "Ta by se asi rušila až v té úplně poslední řadě. Organizátoři se budou určitě snažit ustát i Giro, Vueltu a monumenty, což bude celkově hodně náročné, i třeba logisticky pro jednotlivé týmy, ale všichni se budou určitě snažit, aby se to zvládlo a sezona se zachránila," dodal Konečný.

Hirt by si rád Tour konečně vyzkoušel, ale účast na ní nemá zatím jistou. "Tour byla v mém programu, když jsme ho dělali v zimě. Měl jsem se jí zúčastnit a moc jsem se na ni samozřejmě těšil, ale teď si myslím, že se to bude předělávat a ty původní nominace neplatí. Bude se to odvíjet podle jiných věcí a tým tam asi vyšle své nejlepší závodníky," vysvětloval.

Kumulace závodů dává smysl

Smysl nahuštění programu do tří měsíců, při němž mají být závody WorldTour spuštěny až od 1. srpna, chápe. "Myslím, že tam hraje roli čas, aby zůstal na přípravu, protože to jsou organizačně náročné akce, proto se to snaží posunout co nejdál, aby byla pandemie co nejvíce potlačená a ty závody zůstaly zachovány," dodává.

MS už týden po Tour de France nevidí z pohledu trénovaných profesionálů jako problém. "Pokud člověk nedojede úplně popravený ten závod Grand Tour, tak si chvilku orazí a za týden předvede super výkon. Co tam trošku koliduje, to je poslední den Tour a první den šampionátu, kdy má být časovka elity mužů. Zatím to nebylo oficiálně upravené. Uvidíme, zda se to ještě nějak přeskupí, nebo to zůstane. Pak by ti, co chtějí jet časovku na mistrovství světa, třeba museli Tour v jejím průběhu vzdát," řekl Konečný.

Věří, že závodníkům mohou pomoci do formy i virtuální závody, které nyní mnozí absolvují v rámci tréninku. "Z vlastní zkušenosti mohu říct, že docela dost. Je to spíše jako časovka jednotlivců a člověka to asi dostane úplně někam, kam nechtěl. Dostane se do toho závodního stavu, který je běžný. Jsou tam různá omezení, asi si nedokážu představit, že by se na tom jel třeba šestihodinový závod jako na silnici, ale pokud nemohu ven, tak si myslím, že je to dobrá volba jako náhrada kvalitního tréninku."

Virtuální závody absoloval v rámci tréninku i Hirt a dodává, že pauzu bylo důležité ustát hlavně psychicky. "Každý stát to měl teď jinak, tady v Česku jsme mohli naštěstí vyjet ven, takže ten trénink probíhal relativně dobře. I to pro mě byla motivace, že v řadě předních cyklistických států závodníci jet na trénink ven nemohou, zatímco já ano," řekl cyklista.

Čím méně závodů, tím víc problémů

Věří, že když se odjede alespoň zatím plánovaná část sezony, tak to nebude mít velký dopad na profesionální týmy. "Ale kdyby se celá sezona zrušila, tak by to pro někoho mohlo být fatální. Míň týmů by znamenalo méně pracovních míst," myslí si Konečný.

I Hirt připouští, že v profi pelotonu panuje nervozita. "Myslím, že každý závodník, jehož tým se dostal do problémů, to vnímá. A je úplně jedno, zda máte smlouvu na rok nebo dva, pokud je ohrožený váš tým. Takový závodník to cítí a má tu nervozitu v sobě," popsal situaci.

A je zřejmé, že ví o čem hovoří, neboť jeho týmu hrozí odchod hlavního sponzora, jímž je polský obuvnický gigant CCC. Ten totiž kvůli koronavirové panedmii v prvním čtvrtletí zaznamenal proti loňsku ztrátu 75 milionů eur (dvě miliardy korun). "Situace asi není úplně ideální, ale věříme, že se zlepší, firma se zmátoží a budeme nějak pokračovat dál. Obchody se otevírají v Polsku i u nás, takže snad to bude zase lepší," dodává.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články