Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Vosová zvládla závěrečný spurt a slaví osmý titul, Nash se rozloučila třináctým místem

V zámořském Fayetteville pokračovalo dalším dnem mistrovství světa v cyklokrosu. Dnes byl na programu závod juniorek, mužů do 23 let a elitní závod žen. Kateřina Nash se rozloučila třináctým místem. O titul se rozhodovalo do posledních metrů mezi Marianne Vosovou a Lucindou Brandovou. Zkušenější Vosová však závěrečný spurt zvládla a slaví osmý titul. 

Je nám líto, video expirovalo.
V americkém Fayetteville pokračuje MS v cyklokrosu

Závod juniorek naprosto ovládla britská cyklistka Zoe Backstedtová, která nastoupila v prvním kole a před svými soupeřkami si vytvořila veliký odstup, který pak po zbytek závodu v pohodě kontrolovala. Za ní dojely do cíle Holanďanky Leonnie Bentveldová s Lauren Molengraafovou. Českým závodnicím dnes nepřálo štěstí. Kateřina Hladíková se po startu propadla startovním polem kvůli defektu a vzniklou ztrátu už nebyla schopná dohnat. Nejlépe z našich skončila Julia Kopecká, která uzavřela první desítku. 

V závodu mužů do 23 let trať nejlépe zvládl Belgičan Joran Wyseure před krajanem Emielem Verstryngem. Po finálním spurtu si pro bronz dojel další Belgičan Sven Nys. Z českých závodníků si nejlépe vedl Matěj Stránský, který dojel dvaadvacátý. Další český závodník, Matyáš Fiala, skončil pětadvacátý. 

Čtyřiačtyřicetiletá držitelka dvou bronzů z MS v krosu z let 2011 a 2017 Nash se v průběhu sedmi více než tříkilometrových okruhů postupně posouvala dopředu a chvílemi se zdálo, že by se mohla prodrat i do první desítky. Nakonec se jí to nepodařilo, na desátou Sanne Cantovou z Belgie měla nejstarší žena ve startovním poli půlminutové manko.

"Kateřina zajela krásný závod. Umístění na 13. místě je pro mě až nečekaně dobré. Přijela velmi dobře připravená. Jela asi třetí závod v sezoně, nyní několik měsíců nezávodila a je to super výsledek," řekl svazovému webu reprezentační trenér Petr Klouček.

O titul se rozhodlo až v posledních metrech mezi krajankami Lucindou Brandovou a Marianne Vosovou. Více sil v závěru zůstalo Vosové a mohla se radovat ze zisku již osmého mistrovského titulu. Z bronzu se radovala italská závodnice Silvia Persicová. 

"Tohle je něco neuvěřitelného, nemohu tomu vůbec uvěřit," jásala Vosová. "Byl to hodně těžký závod. Věděla jsem, že porazit Lucindu bude hrozně moc těžké. I když jsme sem tam něco zkusily, bylo těžké té druhé odjet. Pak už jsem věděla, že se musím snažit zůstat v klidu, udělat v posledním kole vše správně a pak už se jen soustředit na ten závěrečný sprint," popsala Vosová.

Čtyřiatřicetiletá Vosová se vrátila na trůn po dlouhých osmi letech, celkem už má ve sbírce 12 medailí. Vedle osmi zlatých dojela všestranná cyklistická hvězda také dvakrát druhá a dvakrát třetí. Brandová byla zklamaná, na stupně vítězů ale dosáhla popáté za sebou. Ve sbírce má zlatou, dvě stříbrné a dvě bronzové medaile.

Mistrovství světa v cyklokrosu ve Fayetteville (USA):

Juniorky (15,6 km): 1. Backstedtová (Brit.) 41:16, 2. Bentveldová -32, 3. Molengraafová (obě Niz.) -57, ...10. Kopecky -2:03, 13. Jeřábková -3:06, 15. Hladíková -4:10, 20. Hanáková -4:44, 23. Dlasková (všechny ČR) -5:36.

Muži do 23 let (21,8 km): 1. Wyseure 49:21, 2. Verstrynge -13, 3. Nys (všichni Belg.) -33, ...22. Stránský -3:33, 25. Fiala (oba ČR) -4:23.

Ženy elite (21,8 km): 1. Vosová 55:00, 2. Brandová (obě Niz.) -1, 3. Persicová (It.) -51, 4. Alvaradová -1:04, 5. Kastelijnová, 6. Bakkerová (všechny Niz.) obě -1:05, ...13. Nash (ČR) -2:41.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články