Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Van der Poel uhrál závěr Kolem Flander takticky nejlépe a má druhé vítězství na monumentu

Belgický monument připravil závěrečnou taktickou bitvu mezi Mathieu van der Poelem a Tadejem Pogačarem. Oba si nechali síly až do konečného spurtu a nakonec jej lépe zvládl Nizozemec. Vedoucí dvojice byla na posledních třech stech metrech dojeta dvojicí pronásledovatelů, kvůli nimž Pogačar přišel o stupně vítězů. Druhý dospurtoval Dylan van Baarle a třetí skončil Valentin Madouas. Kvůli koronaviru si závod nechalo ujít několik závodníků, chyběl například Wout van Aert.

Je nám líto, video expirovalo.
Dramatický spurt v cíli závodu Kolem Flander

Van der Poel se Slovincem Pogačarem jeli ve dvojici o vítězství od stoupání na Oude Kwaremont zhruba 17 kilometrů před cílem, kdy se odpoutali z pětičlenné vedoucí skupiny. Na posledním kilometru v Oudenaarde předvedli oba lídři spurt typický spíše pro dráhovou cyklistiku a výrazně zpomalili.

Díky tomu se na ně několik desítek metrů před cílem dotáhla dvojice pronásledovatelů. Zatímco Van der Poel dokázal z první pozice opět zrychlit a dojel si ve 106. ročníku Flander pro vítězství, v závodě debutujícího Pogačara předstihli Nizozemec Dylan van Baarle a Francouz Valentin Madouas. Slovinský cyklista pak za cílem dlouho naštvaně gestikuloval.

"Byl jsem naštvaný, protože jsem nemohl rozjet svůj spurt. Byl jsem zavřený, ale to je cyklistika. Někdy vás zavřou, někdy máte volnou silnici," uvedl později Pogačar. "Opravdu jsem se na nikoho nezlobil. Jedině sám na sebe, protože jsem nemohl spurtovat posledních sto metrů do cíle. Ale jinak to byla skvělá zkušenost, myslím, že budu mít tenhle závod rád," dodal lídr týmu SAE Emirates po prvním startu ve Flandrech.

Sedmadvacetiletý Van der Poel potvrdil roli velkého favorita, do níž se pasoval vítězstvím ve středeční generálce Napříč Flandry. "Před pár týdny jsem přitom vůbec netušil, jestli tu budu startovat," uvedl Van der Poel, jenž do silniční sezony vstoupil později kvůli problémům se zády. "Je mi líto Pogačara, že se nedostal na pódium, protože byl dnes nejsilnější. Málem mě setřásl na Paterbergu (posledním kopci). Nikdy jsem si snad nemusel tolik 'hrábnout' jako tam. Ale pak jsem měl naštěstí několik kilometrů na to, abych se vzpamatoval."

Na "De Ronde" si Van der Poel vynahradil zklamání z loňska, kdy coby obhájce prvenství překvapivě prohrál závěrečný spurt s Dánem Kasperem Asgreenem. Ten dnes dojel třiadvacátý, jeho kolega z týmu Quick-Step Alpha Vinyl Zdeněk Štybar obsadil se ztrátou pět a čtvrt minuty 54. pozici.

Pro vítězství v ženském závodě si taktéž ve spurtu dojela domácí Lotte Kopecky, jež předčila duo Nizozemek Annemiek van Vleutenovou a Chantal van den Broekovou-Blaakovou.

Výsledky cyklistického závodu Kolem Flander

Cyklistický závod Kolem Flander (WorldTour) - 272,5 km:

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 6:18:30, 2. Van Baarle (Niz./Ineos Grenadiers), 3. Madouas (Fr./Groupama-FDJ), 4. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) všichni stejný čas, 5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 6. Teuns (Belg./Bahrajn-Victorious) oba -2, ...54. Štybar (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) -5:16.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články