Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Velká pardubická 2024

Vackovi scházely čtyři sekundy na triumf v závodu Kolem Belgie

První výhra v etapovém závodu v profesionální kariéře byla na dohled. Nakonec se ale Mathias Vacek musel o čtyři sekundy spokojit s místem druhým. Závod Kolem Belgie vyhrál Nor Sören Waerenskjold.

Mathias Vacek skončil 2. v závodě Kolem Belgie
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Nico Vereecken

Dvaadvacetiletý Vacek vstupoval do závěrečné 5. etapy se startem a cílem v Bruselu s dvousekundovým odstupem za Waerenskjoldem, který vedl od vítězství ve středeční zahajovací časovce.

Úřadující český šampion se pokusil získat bonusové sekundy na takzvaném "zlatém kilometru" zhruba 40 km před cílem, ale hned v prvním ze tří sprintů s norským rivalem prohrál a na dalších se už ani jeden z nich mezi nejlepší tři nedostal.

Vackovou poslední šancí v rovinaté etapě pak byl závěrečný hromadný dojezd pod Atomiem. Člen týmu Lidl-Trek se sice propracoval mezi elitní spurtéry, ale skončil těsně čtvrtý bez bonusových sekund a při průjezdu cílem po 186,2 km naštvaně potřásl hlavou. Druhé etapové vítězství v závodě si připsal domácí Tim Merlier, desátý finišoval Matyáš Kopecký.

Waerenskjold z druhodivizního týmu Uno-X uhájil těsně vedení a vylepšil tak loňské druhé místo, které obsadil za hvězdným Nizozemcem Mathieu van der Poelem, jenž letos nestartoval. Třetí skončil s odstupem sedmi sekund Španěl Alex Aranburu.

Vacek obhájil v Belgii vítězství v soutěži o nejlepšího mladého jezdce z loňského ročníku, kdy byl celkově devátý.

Cyklistický etapový závod Kolem Belgie – 5. etapa (186,2 km):

1. Merlier 3:53:50, 2. Philipsen, 3. Van Asbroeck (všichni Belg.), 4. M. Vacek (ČR), 5. De Pestel, 6. Thijssen (oba Belg.) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Waerenskjold (Nor.) 16:27:19, 2. M. Vacek -4, 3. Aranburu (Šp.) -7, 4. Philipsen -17, 5. Stuyven (Belg.) -19, 6. Asgreen (Dán.) -24.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články