Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Vacek flirtoval s vítězstvím na úvod závodu Kolem Belgie, v časovce skončil druhý

Třetí profesionální výhru měl na dosah, ale i druhé místo je pochopitelně úspěchem. Mathias Vacek dojel v úvodní etapě závodu Kolem Belgie v den svých dvaadvacátých narozenin o dvě sekundy druhý v časovce na 12 kilometrů.

Mathias Vacek v úvodní etapě závodu Kolem Belgie
zdroj: ČTK / Panoramic / Gvg

Úřadujícího mistra republiky Vacka porazil na rovinaté trati se startem a cílem v Beringenu pouze favorizovaný Sören Wärenskjold. Úřadující šampion Norska, který vyhrál časovku na závodu Kolem Belgie i loni, sesadil průběžně vedoucího českého cyklistu z čela časem 13:24 minuty. Dosáhl průměru 53,740 km/h.

Berounský rodák Vacek tak o dvě sekundy nedosáhl na první vítězství mezi profesionály v časovce. Na kontě má dva triumfy ze závodů s hromadným startem, z etapy na závodu WorldTour Kolem SAE z roku 2022 a z loňského mistrovství republiky.

"Těžko říct, kde jsem ty dvě sekundy ztratil, protože jsem měl pocit, že jsem tam nic nenechal. Možná jsem někde udělal chybu, ale ničeho nelituji. Myslím, že Waerenskjold byl rychlejší v závěrečné části a možná měl rychlejší sprint ze zatáčky, kde získal nějaký čas," popsal Vacek na webu svého týmu Lidl-Trek. "Jsem první poražený, ale stejně jsou to hezké narozeniny. Oproti loňsku je to zlepšení a jsem s výkonem spokojený," doplnil český talent.

Druhé místo Vacek obsadil s výrazným náskokem, třetí Rune Herregodts z Belgie na něj ztratil osm sekund. Elitní desítku uzavřel bývalý český časovkářský šampion Josef Černý s odstupem 21 sekund.

Třiadevadesátý ročník závodu Kolem Belgie skončí v neděli v Bruselu. Loni byl Vacek celkově devátý a získal trikot nejlepšího mladého jezdce, který oblékl i tentokrát. "Mám tenhle závod rád. Teď nás čekají dvě rovinaté etapy pro spurtéry, pak už se ale těším na etapu do Durbuy, která je těžká a pro mě jako dělaná. Zkusíme tam udělat závod a získat nějaký čas na soupeře," dodal Vacek.

Cyklistický etapový závod Kolem Belgie - 1. etapa (časovka 12 km):

1. Waerenskjold (Nor.) 13:24, 2. M. Vacek (ČR) -2, 3. Herregodts (Belg.) -10, 4. Affini (It.) -11, 5. Segaert (Belg.) -12, 6. Asgreen (Dán.) -14, ...10. Černý -21, 61. T. Kopecký -50, 117. M. Kopecký (všichni ČR) -1:26.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články