Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

UCI žádá disciplinární řízení s Contadorem

Paříž - Mezinárodní cyklistická unie UCI vyzvala španělský svaz, aby kvůli dopingu zahájil disciplinární řízení s trojnásobným vítězem Tour de France Albertem Contadorem. Sedmadvacetiletý Contador měl během druhého volného dne letošní Tour pozitivní nález na zakázaný clenbuterol a přítomnost v těle potvrdila i analýza B vzorku. Přestože šlo o velmi malé množství a španělský cyklista se hájí, že se mu látka do těla dostala z kontaminovaného masa, UCI ho dočasně suspendovala.

UCI o Contadorově pozitivním testu poprvé informovala koncem září a teď rozhodla o zahájení disciplinárního řízení kvůli porušení antidopingových pravidel.

"Po dlouhém a pečlivém vyšetřování provedeném experty Světové antidopingové agentury (WADA) a prostudování všech informací jsme rozhodli, že by mělo být s Albertem Contadorem zahájeno disciplinární řízení," uvedla UCI v prohlášení.

Contadorův mluvčí Jacinto Vidarte rozhodnutí UCI přivítal. "Znamená to, že se někam posunujeme. Buď přijde trest, nebo bude Alberto očištěn," řekl.

Pokud španělský svaz s vítězem Tour z let 2007, 2009 a 2010 disciplinární řízení nezahájí, může se UCI a WADA odvolat k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS.

Contador by mohl přijít o triumf z letošní Tour

Jestli Contador nebude při řízení očištěn, hrozí mu za porušení dopingových pravidel dvouletý distanc a mohl by také přijít o triumf z letošní Tour. V minulosti už o vítězství ve slavném závodě v roce 2006 kvůli dopingu přišel Američan Floyd Landis.

Případný trest by neměl ohrozit stáj Saxo Bank, se kterou Contador podepsal smlouvu na příští sezonu. Stejnojmenný sponzor oznámil, že tým bude v roce 2011 podporovat bez ohledu na výsledek Contadorovy kauzy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články